INSCOP: 53% dintre americani susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români

Mai mult de jumătate dintre americani (53%) susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, potrivit unui sondaj realizat în SUA de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research, în perioada 19 - 23 februarie.
AGERPRES - joi, 31 mart. 2022, 11:45
INSCOP: 53% dintre americani susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români

Întrebaţi dacă susţin sau nu includerea României, un aliat al SUA care sprijină politicile americane în lume, în Programul Visa Waiver ce presupune eliminarea vizelor şi pentru cetăţenii români, majoritatea americanilor (53%) au declarat că susţin acest demers, 21% se opun, iar 25% nu şi-au format o opinie, fiind nehotărâţi.

Raportat la opţiunile politice, cel mai ridicat sprijin pentru eliminarea vizelor pentru români se înregistrează în rândul votanţilor democraţi. Astfel, 57% dintre votanţii Partidului Democrat susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în timp ce 15% se opun, iar 28% sunt nehotărâţi.

Jumătate dintre votanţii Partidului Republican (50%) susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, 29% se opun, iar 21% sunt nehotărâţi.

În ceea ce priveşte sprijinul votanţilor independenţi pentru eliminarea vizelor pentru români acesta este similar celui înregistrat la nivelul populaţiei generale. Astfel, 54% dintre votanţii independenţi susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în timp ce 21% se opun, iar 25% sunt nehotărâţi.

Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite ale Americii permite cetăţenilor din 40 de ţări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viză.

„Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre ţările aliate care susţin politicile SUA în întreaga lume şi că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigraţie ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susţin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic. De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populaţie pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetăţenii români să fie mai mare decât procentul celor care susţin eliminarea vizelor”, a afirmat Brett Loyd, preşedinte şi CEO al The Bullfinch Group, conform unui comunicat transmis, joi, de INSCOP Research.

La rândul său, Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group – Grupul de Gândire Strategică, a susţinut că datele pot contribui suplimentar la admiterea României în Programul Visa Waiver.

„Datele arată foarte clar că ponderea populaţiei SUA, a votanţilor înregistraţi, a votanţilor din toate spectrele politice (democraţi, republicani sau independenţi) care susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor. Acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA şi ai administraţiei americane de a include România, unul dintre cei mai serioşi aliaţi ai Americii, în Programul Visa Waiver”, a spus el.

Sondajul de opinie naţional din SUA a fost realizat în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de think-tank-ul Strategic Thinking Group – Grupul de Gândire strategică. Datele au fost culese în perioada 19 – 23 februarie prin interviuri telefonice, volumul eşantionului fiind de 1.044 de votanţi înregistraţi. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...