De ce a intrat Nordis în insolvență și ce se întâmplă cu proiectele nefinalizate

Insolvența Nordis, care a păgubit zeci de clienți, a fost determinată de creșterea costurilor la materialele de construcție, generată de pandemie și războiul din Ucraina, în condițiile în care dezvoltatorul se finanța din avansurile clienților, se arată în raportul administratorului judiciar CITR, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență și consultat de Economica.net prin intermediul platformei Termene.ro.
Andrada Ghira - vin, 24 ian. 2025, 09:37
De ce a intrat Nordis în insolvență și ce se întâmplă cu proiectele nefinalizate

Dezvoltatorul Nordis a vândut cele mai multe apartamente din fază de proiect, atunci când prețurile de achiziție au fost mai mici. Dar, spune CITR, „un factor determinant al insolvenței companiei fost creșterea semnificativă a costurilor materialelor de construcții, pe fondul pandemiei și al războiului dintre Rusia și Ucraina”, se arată în raportul citat privind insolvența firmei Nordis Management.

Pe lângă acest factor, compania a luat și mai multe decizii care nu au ajutat activitatea în condițiile de piață. Iată mai jos, celelalte motive prezentate în raportul CITR.

  • Decizia de dezvoltare în paralel a mai multor proiecte (Mamaia, Sinaia, Brașov)

Decizia Nordis Management SRL de a dezvolta simultan mai multe proiecte, fără o evidență clară a sumelor încasate și alocate pe fiecare proiect, a amplificat riscul de contaminare financiară între acestea, dificultățile întâmpinate în unul afectând în lanț celelalte, ceea ce a contribuit la imposibilitatea finalizării proiectelor și, în cele din urmă, la insolvența companiei.

  • Activitatea de dezvoltare nu a fost împărțită pe centre de cost/profit → decizii de management eronate/nefundamentate

Lipsa unei gestionări eficiente a finanțelor prin neîmpărțirea activității pe centre de cost și profit a condus la o necorelare între sursele de finanțare și investițiile fiecărui proiect, afectând controlul costurilor, vizibilitatea asupra profitabilității și prevenirea blocajelor de cash-flow, ceea ce, pe termen lung, a contribuit semnificativ la insolvența companiei Nordis Management SRL.

  • Estimări eronate de investiție

Estimările eronate ale costurilor proiectelor, cum este cel din Sinaia, unde cheltuielile reale pentru consolidarea terenului și alte servicii prestate de terți au depășit cu mult valorile inițiale, au amplificat dificultățile financiare ale Nordis Management SRL, afectând lichiditățile necesare și capacitatea de finalizare a proiectelor în derulare.

  • Neîndeplinirea obligațiilor contractuale și întârzierile avute în livrarea proiectelor, rezultând în decapitalizarea companiei în urma generării obligației de plată de daune creditorilor

Obligațiile contractuale nerespectate, întârzierile în livrarea proiectelor și daunele de 42,33 milioane de lei impuse companiei Nordis Management SRL au generat o presiune financiară semnificativă, reducând lichiditățile necesare și afectând grav capacitatea de finanțare a proiectelor în derulare.

Care sunt planurile de reorganizare

Administratorul judiciar mai arată că reorganizarea activității trebuie demarată încă din perioada de observație, iar scopul principal este finalizarea proiectelor aflate în derulare în prezent.

„Identificarea unei modalități de finalizare a proiectelor imobiliare este, în opinia administratorului judiciar, singura soluție de maximizare a gradului de îndestulare a creditorilor. În mod cert, pentru finalizarea proiectelor, este nevoie de o infuzie de capital, având în vedere că la acest moment compania nu dispune de lichidități”, se arată în raportul citat.

Pentru Nordis Sinaia, niciun investitor nu și-a manifestat interesul pentru continuarea proiectului. CITR are în vedere să propună clienților transferul promisiunilor de vânzare-cumpărare pe proiectul din Brașov.

Pentru Nordis Brașov, se poartă discuții avansate cu un investitor interesat de finalizarea proiectului. Acest lucru va duce la livrarea apartamentelor către cumpărătorii proiectelor din Brașov și eventual Sinaia.

Pentu proiectul Nordis Mamaia, niciun investitor cu care s-au purtat discuții nu a fost interesat de preluare.

„În lipsa unei alternative externe, proiectul va fi finalizat etapizat din surse proprii ale companiei (inițial din valorificarea activelor excedentare aflate în patrimoniu începând cu blocul 1, care necesită cea mai mică sumă de investit pentru construcție/ întabulare/ transfer de proprietate. Sumele obținute din finalizarea blocului 1 vor fi utilizate/ rulate pentru finalizarea blocului 2, iar ulterior 3 și 4, respectiv parcările”, se arată în raport.

Care este planul pentru finalizarea etapizată a proiectului din Mamaia din surse proprii

1. Vânzarea unor imobie excedentare/recuperări creanțe pentru generarea a 1 milion de euro: Acest fond va fi utilizat pentru finalizarea și cadastrarea blocului 1 până la sezonul estival 2025, ceea ce va permite finalizarea și transferul dreptului de proprietate pentru aproximativ 110 apartamente.

2. Contractarea unui operator hotelier: se preconizează ca hotelul să fie operat începând cu sezonul estival 2025, pentru unitățile locative deja finisate și mobilate (primele șase etaje din blocul 1).

3. Valorificarea apartamentelor finalizate libere: Apartamentele libere finalizate vor fi valorificate pentru a genera fondurile necesare finalizării blocului 2. Pentru acest scenariu, administratorul judiciar, împreună cu reprezentanții Nordis Management SRL, vor întocmi și prezenta creditorilor un buget previzionat care să fundamenteze viabilitatea acestei soluții. Menționăm că oricare dintre soluțiile propuse va fi implementată doar cu acordul creditorilor, asigurându-se transparența și colaborarea în procesul de reorganizare.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...