Insolvenţa Oltchim: se pregăteşte ştergerea datoriilor

Insolvenţa va pregăti Oltchim pentru privatizare, spune avocatul Gheorghe Piperea, propus de consiliul de administraţie pentru administrarea insolvenţei celui mai mare combinat petrochimic din ţară. Datoriile către stat vor fi şterse, cele către bănci negociate şi extinse, iar declanşarea acestei proceduri va suspenda valul de executări silite începute de către creditorii mai mici şi de către companiile de stat în ultima vreme.
Mihai Banita - joi, 24 ian. 2013, 15:39
Insolvenţa Oltchim: se pregăteşte ştergerea datoriilor

„Cu siguranţă poate fi salvată”, spune despre compania Oltchim avocatul Gheorghe Piperea, partener coordonator la Rominsolv, firma propusă de Consiliul de Administraţie pentru administrarea insolvenţei firmei de stat.

Oltchim are datorii imense, de peste 600 de milioane de euro la sfârşitul anului 2012 (cea mai mare parte către stat şi firme de stat), în condiţiile în care activitatea este, în mare parte, sistată. În primele nouă luni ale anului trecut, pierderile Oltchim erau de 70 de milioane de euro.

„Există două-trei metode prin care aceste datorii pot fi şterse. În primul rând, se vor şterge 400-500 de milioane din datoria către stat. Ştergerile de datorii în insolvenţă nu sunt considerate ajutor de stat. Cu băncile vom ajunge la un acord pentru extinderea maturităţilor creditelor. Vom negocia şi asigurarea capitalului de lucru necesar – estimat la 40 de milioane de euro”, declară avocatul.

Potrivit lui Piperea, executările silite declanşate de creditorii mai mici şi mai agresivi în ultima vreme vor fi suspendate. „Un alt efect imediat al declarării insolvenţei este îngheţarea datoriilor la valorile curente. Nu mai curg dobânzi şi penalităţi. De asemenea, tot ce s-a înstrăinat fraudulos în ultimii trei ani se va întoarce în patrimoniul societăţii”.

Activele care nu fac parte din activitatea de bază a Oltchim vor fi vândute, spune Piperea, de la hoteluri şi sere la afacerile derulate în asociere cu sindicatul.

Hibele managementului anterior, care au adus compania în stare de insolvenţă, vor fi evidenţiate în curând. „Se va face un raport la 40 de zile prin care se vor arăta care sunt cauzele insolvenţei, care sunt persoanele care se fac vinovate de această situaţie şi care sunt şansele de reorganizare ale afacerii”, adaugă Piperea.

„Acest caz va fi un caz şcoală pentru toate privatizările de până acum din România”, spune avocatul, care crede că Oltchim va sta în insolvenţă un an, un an şi jumătate, apoi va fi privatizată în perioada de reorganizare.

Intrarea în insolvenţă urmează să fie confirmată de Tribunalul Vâlcea.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând de pe 18 aprilie 2024....
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...