Insolvenţele continuă, dar piaţa s-a maturizat, apar restructurări şi în afara procedurii

Numărul firmelor cu afaceri de peste un milion euro ajunse în insolvenţă în acest an a crescut, iar trendul va continua în 2014, a declarat Rudolf Vizental, managing partner Casa de Insolvenţă Transilvania, menţionând însă că piaţa se maturizează şi se pot face restructurări şi în afara insolvenţei.
Economica.net - Dum, 01 dec. 2013, 11:19
Insolvenţele continuă, dar piaţa s-a maturizat, apar restructurări şi în afara procedurii

„Considerăm îngrijorătoare evoluţia companiilor cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro pe an şi peste 50 de angajaţi. Din păcate, putem aprecia că mai multe companii din această categorie au intrat în insolvenţă în acest an decât în anul precedent şi nu credem că această degradare se va opri anul următor. Nu vedem niciun motiv pentru ca acest trend să se schimbe în perioada următoare. Sunt trei elemente de bază: consumul, care nu simţim că urmează să crească, finanţarea, pe care nimeni nu o porneşte, şi programele guvernamentale de susţinere, inexistente”, a declarat Vizental pentru MEDIAFAX.

În opinia sa, din cele circa 20.000 de firme care au intrat în insolvenţă în acest an aproximativ 4.000 au afaceri de peste un milion de euro şi mai mult de 50 de angajaţi.

Pe de altă parte, Vizental consideră că piaţa insolvenţei dă semne de maturizare, în condiţiile în care în acest an au apărut cazuri de restructurări de companii în afara acestei proceduri.

„Există o maturizare a participanţilor la piaţă, pentru un faliment ajunge să am un nebun şi acesta merge înainte, pentru restructurare este nevoie să am cel puţin zece oameni deştepţi ca să se întâmple. Toţi participanţii trebuie să susţină aceeaşi idee, şi acest lucru poate să se întâmple doar într-o piaţă care a evoluat. În 2008, când a apărut criza, nu puteam vorbi despre acest lucru. După cinci ani de criză şi experienţe pozitive şi negative pe pielea noastră, pe pielea altora, fiecare a învăţat câte ceva”, a spus Vizental.

El precizează că restructurare este o măsură care depinde de situaţia companiei şi că nu poate fi aplicată în toate cazurile.

„În funcţie de starea companiei, aceasta poate fi restructurată sau reorganizată, adică să intre în insolvenţă. Se poate să intrăm într-o anumită companie şi măsurile pentru restructurare să fie total inutile, fiind mult prea târziu. Se poate, de asemenea, ca într-o companie situaţia să nu fie atât de gravă şi să se poată evita insolvenţa. În esenţă, reorganizarea este o măsură judiciară cu reguli foarte clare, iar restructurarea este un ansamblu de negocieri şi este bazată foarte mult pe identificarea de soluţii şi de adaptare la condiţiile pieţei, la cerinţele creditorilor, a clienţilor, a furnizorilor”, a adăugat Vizental.

Marele avantaj al restructurării este că în caz de eşec firma mai are la dispoziţie varinta insolvenţei. Pe cealaltă parte, după insolvenţă, nu mai urmează decât falimentul.

„Ne-am propus să ne implicăm doar în acele restructurări pe care le considerăm realiste şi unde avem transparenţă. Preferăm în special firmele de producţie, unde procesul este posibil. Ne-am desprins un pic de Casa de Insolvenţă Transilvania şi am creat un vehicul specializat pe restructurare în afară. Companiile apelează la noi pentru a evita insolvenţa”, explică reprezentantul firmei de insolvenţă.

Compania are deja în portofoliu 5-7 firme care sunt în proces de restructurare, firma de construcţii Cemacon fiind primul caz rezolvat.

„În reorganizare sau restructurare urmărim trei elemente, respectiv managementul, finanţarea şi supraîndatorarea. La Cemacon am adus un manager care a dus compania pe plus, un fond de investiţii pentru finanţare şi am reuşit să rezolvăm şi problema de supraîndatorare. Obiectivul este să nu avem mai mult de 10 companii în portofoliu în acelaşi timp”, a afirmat Vizental.

Problema finanţării în companiile restructurate ar putea fi rezolvată inclusiv prin intermediul unui fond specializat pe restructurare pe care CITR a anunţat de mai mult timp că vrea să îl lanseze.

„Partenerii din CITR urmăresc formarea unui fond specializat pe restructurare şi este una din priorităţile clare pentru 2014. Cu acest instrument, dublat de un management specializat, de care suntem convinşi că putem dispune, vom rezolva mult mai multe cazuri de supraîndatorare. Dacă ne uităm, dintre cele trei elemente, partea financiară este partea cea mai dificilă. Băncile sunt total opace în a finanţa companii în dificultate. Fondul va avea un consiliu de risc independent, care va decide unde este cazul să investească”, a subliniat reprezentantul CITR.

CITR are în portofoliu 350 de dosare de insolvenţă, cu datorii cumulate de 2,2 miliarde de euro şi active de 500 milioane de euro.

„Nu a fost un an foarte bun pentru vânzări de active. Am descoperit apetit în două sau trei domenii. Terenurile agricole s-au vândut imediat şi la preţuri supralicitate. Un alt domeniu care a mers este cel al spaţiilor comerciale centrale. Chiar dacă nu a fost în Bucureşti, orice spaţiu comercial s-a vândut bine, având loc licitaţii chiar cu dublare a preţului faţă de cel de pornire. Le urmează echipamentele din agricultură şi construcţii. Pentru aceste categorii de active sunt suficiente 1-2 licitaţii de cele mai multe ori. Pentru al treilea an consecutiv distribuim creditorilor peste 60 de milioane de euro, astfel gradul de recuperare este de 25%-30% pe procedurile în care s-au făcut distribuirile”, a mai explicat sursa citată.

CITR a vândut în acest an active în valoare de 30 de milioane de euro, restul până la 60 de milioane de euro fiind distribuit din profit, din recuperări de creanţe şi din propria capacitate a companiei de a plăti rate.

„Raportat la anii precedenţii, în 2013 se poate observa o uşoară dezmorţire a pieţei şi un interes crescut faţă de activele societăţilor insolvente. Însă în marea ei majoritate, piaţa rămâne în continuare una foarte speculativă şi marcată de lipsa lichidităţilor. Pentru cele mai multe active se organizează şi câte 15-20 de licitaţii, şi se ajunge uneori cu preţurile la 50% din valoarea evaluată”, a conchis Vizental.

În primele zece luni au fost înregistrate 23.543 de cazuri de intrare în incapacitate de plată, cu aproape 8% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit ONRC.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...