1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Insolvenţele IMM-urilor au avansat în ultimii ani mai rapid decât media tuturor firmelor

 Numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de până în 10%, iar ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor s-a mărit de la 78% în 2010 la 85% în 2012, potrivit Coface.

19 mar, 2013 | Mediafax

"2012 este primul an când rata de creştere a insolvenţei este mai mare decât cea a înmatriculărilor noi. Anul trecut, numărul firmelor nou înmatriculate a crescut cu 2%, în timp ce ritmul de intrare în insolvenţă a avansat cu 14%. Altă noutate adusă de anul 2012 este că peste 50% din companii au solicitat singure insolvenţa, până acum creditorii solicitau insolvenţa", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Coface România, Constantin Coman.

El a arătat că firmele care intră în insolvenţă au o rată de succes de ieşire din această procedură de circa 3%, însă chiar şi în cazul acestora creditorii îşi recuperează în foarte mică măsură creanţele. În cazul microîntreprinderilor, rata de succes este mult mai mică.

"Companiile mari au mai multe şanse de a ieşi din insolvenţă, dar este un proces îndelungat în care trebuie să vină cu un plan de restructurare foarte bun prin care să facă faţă tuturor creditorilor, nu numai băncilor", a spus Coman.

Potrivit datelor Coface, 20% din cele 400.000 de microîntreprinderi active în România au un risc ridicat de a intra în insolvenţă, cu un grad de îndatorare de 103%, ceea ce înseamnă că circa 80.000 de firme nu mai pot face faţă datoriilor cu veniturile sau activele pe care le deţin. În plus, acestea au o durată medie de încasare a creanţelor de 153 de zile, faţă de un termen de 52 de zile pe care le au firmele cu un nivel scăzut de risc al insolvenţei.

"Observăm o degradare a indicatorilor financiari pentru microîntreprinderile intrate în insolvenţă în ultimii trei ani, acestea prezintă un grad de capitalizare negativ, o creştere a supraîndatorării şi o adâncire a pierderilor", a adăugat Coman.

El a arătat că, pentru a avea o şansă de revenire, microîntreprinderile trebuie să fie conştiente de situaţie şi să aibă o politică bună de management al riscului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO