Inspecţia Muncii: Peste 8.000 de persoane care lucrau la negru, depistate în opt luni

Peste 8.000 de persoane, dintre care 52 de tineri sub 18 ani şi şase copii sub 15 ani, au fost depistate că munceau fără forme legale în perioada februarie - septembrie, valoarea amenzilor aplicate depăşind 51 de milioane de lei, iar 432 de persoane fiind cercetate, precizează Inspecţia Muncii.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 15:33
Inspecţia Muncii: Peste 8.000 de persoane care lucrau la negru, depistate în opt luni

Inspecţia Muncii (IM) precizează, într-un răspuns transmis agenţiei MEDIAFAX, că în perioada 1 februarie – 30 septembrie au fost verificaţi 51.007 de angajatori, în baza planului comun de acţiune privind incidenţa muncii nedeclarate, încheiat între IM, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Garda Financiară.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate 142.538 de deficienţe privind relaţiile de muncă, fiind sancţionaţi 24.622 de angajatori. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 61.902.600 de lei, din care 51.201.000 de lei pentru muncă fără forme legale, potrivit sursei citate.

IM mai precizează că Planul comun de acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate a fost semant în ianuarie, pentru perioada februarie – noiembrie 2012.

La acţiunile de control participă echipe mixte formate din inspectori de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate, stabiliţi în funcţie de specificul şi amploarea acţiunii.

Domeniile supuse acţiunilor de control sunt: construcţii, comerţ, baruri, restaurante, panificaţie, industrie uşoară, prestări servicii, spălătorii şi vulcanizări auto, activităţi ale centrelor de fitness, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.

Din totalul angajatorilor verificaţi, 3.426 practicau munca fără forme legale, cei mai mulţi (899) activând în comerţ, 875 în construcţii şi 566 în prestări servicii, fiind aplicate 3.170 de sancţiuni contravenţionale.

În total, 8.026 de persoane au fost depistate că munceau la negru, 2.491 fiind femei, 52 – tineri sub 18 ani, iar şase – copii care nu împliniseră 15 ani.

Cei mai mulţi lucrători fără documente au fost identificaţi în lunile aprilie (1.406), martie (1.244), iulie (1.143) şi iunie (1.038).

Inspectorii de muncă şi cei de la Garda financiară, împreună cu poliţişti şi jandarmi, au constatat, în urma controalelor efectuate, 270 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 432 de persoane.

Codul Muncii a introdus răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă, în timp ce refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate se pedepeseşte cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...