Inspectoratele sau şcolile vor avea experţi de gen care vor promova, în rândul copiilor şi profesorilor, egalitatea de şanse

Guvernul a pus la punct strategia ţării noastre în domeniul promovării egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi. Executivul arată în documentul care numără 73 de pagini planurile pe care le va pune în aplicare în următorii şase ani ca să reducă disparităţile de gen în domenii-cheie precum educaţie, sănătate şi muncă. Între altele, strategia vizează angajarea/desemnarea unui expert de gen la nivelul inspectoratelor școlare și/sau a unităților școlare, care va organiza periodic sesiuni de informare și exerciții interactive cu elevii, părinții și cadrele didactice, cu scopul de a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.
Ion Dobreanu - lun, 15 mart. 2021, 12:43
Inspectoratele sau şcolile vor avea experţi de gen care vor promova, în rândul copiilor şi profesorilor, egalitatea de şanse

Ministerul Muncii a lansat recent, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre care vizează aprobarea Strategiei naționale privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2021-2027 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea si combaterea violenței domestice pentru perioada 2021–2027.

Iată câteva dintre obiectivele strategiei naţionale privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, pe care guvernul vrea să le atingă până în 2027:

Planuri în domeniul educaţiei

Introducerea în programele școlare a noțiunilor legate de egalitatea de gen, integrând diversitatea economică, socială, culturală și etnică.
Cum se va face

  • publicarea în Monitorul Oficial a unui Ordin al ministrului educației și cercetării privind includerea în curriculumul școlar a unor noțiuni legate de egalitatea de gen;
  • modificarea programelor (pentru fiecare disciplină din ariile curriculare „Consiliere și orientare” și „Om și societate”, la nivel gimnazial și liceal) printr-o analiză curriculară din perspectiva de gen, pentru disciplinele vizate;

– Includerea în activitățile extracurriculare din învățământul preuniversitar a unor programe care să promoveze egalitatea de gen în cadrul „Săptămânii Altfel”;

Angajarea/desemnarea unui expert de gen la nivelul inspectoratelor școlare și/sau a unităților școlare, care va organiza periodic sesiuni de informare și exerciții interactive cu elevii, părinții și cadrele didactice, cu scopul de a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Formarea inițială și continuă a experților de gen din Inspectoratele Școlare și unitățile școlare, precum și a personalului didactic (inclusiv directorii și consilierii școlari) din învățământul preuniversitar pentru a avea o abordare pedagogică care să favorizeze egalitatea de gen.

Organizarea unor campanii naţionale despre:
– stereotipurile de gen, care vizează general, în special părinții, reprezentanții legali și îngrijitorii.
– respectarea dreptului la tratament egal pentru persoane supuse discriminărilor multiple (dizabilitate, etnie, status socioeconomic, migrație, orientare sexuală și religie), adresată elevilor și studenților.

Planuri în domeniul sănătăţii

Dezvoltarea unui program la nivel național pentru acordarea unui ajutor material și/ sau a unui pachet de servicii medicale cu titlu gratuit, destinat femeilor din grupuri vulnerabile pentru perioada prenatală (realizarea de controale medicale prenatale) și perioada postnatală (produse și servicii destinate mamei și copilului în primul an după naștere).

Dezvoltarea unui program „Caravana medicală”, la nivel național, destinat femeilor din comunități marginalizate în scopul creșterii informării și utilizării serviciilor de îngrijire pre și post natală.

Lansarea unor dezbateri și inițiative despre pilotarea în mediile urban şi rural, inclusiv în comunități rurale marginalizate, a unor proiecte care vizează amplasarea în locuri publice de automate cu absorbante sanitare şi cu prezervative, la un preț simbolic.

Campanii de informare și conștientizare privind importanța screening-ului pentru cancerul de col uterin, cancerul la sân, cancerul colorectal , precum și a screening-ului prenatal.

Planuri în domeniul muncii

Modificarea și completarea cadrului legislativ în scopul  asigurării vizibilității angajatorilor și angajaților sancționați pentru hărțuire la locul de muncă și discriminare la locul de muncă, pe criteriile de gen și de sex.

Formarea personalului din Inspecția Muncii pentru a identifica și interveni în cazuri de discriminare la locul de muncă (hărțuire, discriminare la angajare și promovare).

Elaborarea unui ghid de bune practici folosite la nivel european și internațional pentru gestionarea cazurilor de discriminare la locul de muncă de către autoritățile responsabile.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile anunţate de guvern în Strategia națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2021-2027. Documentul poate fi citit integral la acest link.

Strategia naţională privind promovarea egalităţii de şanse va fi finanţată de la bugetul de stat şi din fonduri nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...