Inspectorii Guvernului au identificat nereguli la Fabrica de Timbre şi sesizează DNA

Guvernul a finalizat un control la Fabrica de Timbre, sucursală a Poştei şi furnizor de tipar publicitar, şi a descoperit nereguli, ca aplicarea unor preţuri şi a unui profit care nu era unitar la produse identice pentru terţi, ci diferit de la un beneficiar la altul, motiv pentru care va sesiza DNA
Economica.net - sâm, 30 iun. 2012, 14:35
Inspectorii Guvernului au identificat nereguli la Fabrica de Timbre şi sesizează DNA

Fabrica de Timbre a fost verificată de către inspectorii Corpului de Control al primului-ministru, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Fabrica funcţionează ca sucursala a Companiei Naţionale Poşta Română şi execută produse finite pe bază de comandă pentru Romfilatelia, pentru Poştă şi pentru terţi. Produsele executate sunt livrate la costuri de producţie, fără profit, normele de consum pentru materii prime, pierderile tehnologice, precum şi tarifele pentru manoperă nefiind actualizate din 2005.

Potrivit surselor citate, în urma controlului efectuat s-a constatat că preţurile de vânzare şi procentul de profit la produsele identice pentru terţi nu sunt unitare, ci diferă de la beneficiar la beneficiar. În unele comenzi nu se specifica datele complete ale beneficiarului, termenul de livrare, modalitatea de plată, iar unele dintre acestea nu au semnătura beneficiarului.

În privinţa achiziţiei de hârtie, inspectorii arată că au fost realizate 12 achiziţii distincte, prin aplicarea unor proceduri interne, fiind depuse două oferte, de către firmele SC Business Class Hotel SRL şi SC Nemar Building SRL. La 2 noiembrie 2009, Fabrica de timbre a încheiat 12 contracte cu aceste două firme, câte 6 contracte cu fiecare, pentru o cantitate de 910 tone hârtie ‘n valoare de 1.174.059 euro fără TVA.

„Deşi Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a constatat că achiziţia nu a fost făcută cu respectarea normelor legale, chiar în ziua încheierii contractelor directorul Fabricii de Timbre a trimis comenzi pentru cele două companii, iar acestea, în aceeaşi zi, au emis facturi pentru întreaga cantitate contractată”, arată inspectorii.

Garda Financiară a efectuat un control încrucişat la Fabrica de Timbre şi cele două companii şi a constatat că în actele de însoţire apăreau cantităţi duble de hârtie faţă de cât se livrase real, potrivit sursei citate. Mai mult, cele două companii care au livrat hârtia respectivă au înregistrat hârtii emise de SC Vidas SRL, din care rezulta că astfel au achiziţionat hârtia livrată Fabricii de Timbre. La un control efectuat de Garda Financiară la VIDAS SRL nu s-au găsit documente justificative în acest sens, reprezentanţii firmei respective indicând numele unor parteneri care s-a dovedit, printr-un control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, că nu au avut niciodată vreo livrare către VIDAS SRL, este concluzia inspectorilor.

„Raportul Corpului de control va fi înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cel mai scurt timp”, au precizat sursele.

În luna mai, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a semnalat mai multe nereguli în activitatea anterioară a Poştei Române şi s-a referit şi la Fabrica de Timbre, susţinând că aceasta a fost transformată în „tiparniţă a materialelor de promovare ale Partidului Democrat-Liberal”.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, anunță numirea lui Mihai......
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Start-ul românesc Flip.ro, care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor mobile, anunță un ...
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în luna mai, potrivit datelor oficiale publicate ...
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi în continuare gazele naturale, se așteaptă resursele din Marea Neagră
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi ...
Strategia hidrogenului, recent pusă în dezbatere publică, vorbețe despre posibilitatea utilizării lui în amestec de ...