Instabilitatea politică din Bulgaria ar putea îndepărta investitorii străini

Investitorii străini care se gândesc să intre pe piaţa din Bulgaria ar putea fi foarte precauţi atâta timp cât ţara se luptă să iasă din instabilitatea politică, au avertizat marţi experţi occidentali citaţi de Novinite.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 16:04
Instabilitatea politică din Bulgaria ar putea îndepărta investitorii străini

Şeful departamentului comercial al Ambasadei Austriei la Sofia, Michael Angerer, a declarat la televiziunea bulgară Air TV că „investitorii aflaţi deja în Bulgaria speră ca situaţia să rămână stabilă”.

Angerer a avertizat că va fi greu să fie atraşi investitori străini dacă instabilitatea politică declanşată de protestele anti-sărăcie, soldate în februarie cu demisia guvernului condus de Boiko Borisov, va continua.

Companiile vor un cadru legislativ clar, care ajută la dezvoltarea afacerilor, a adăugat Angerer.

„Atât investitorii austrieci, cât şi cei italieni sunt atraşi de Bulgaria datorită potenţialului bun de investiţii, în diferite sectoare. Este important însă ca viitorul guvern să ia măsurile necesare pentru promovarea ţării într-o manieră nouă”, a declarat Marco Montecchi, preşedintele Camerei Italiene de Comerţ în Bulgaria.

Montecchi a arătat că Bulgaria ar trebui să îşi îmbunătăţească imaginea în străinătate, pentru că are un potenţial bun.

„Vedem Bulgaria ca o ţară în care putem investi mereu. Companiile sunt mulţumite de impozitul unic de 10%, în timp ce în majoritatea statelor europene impozitul pe profit este de circa 40%”, a spus oficialul italian.

Montecchi recomandă ca impozitul pe profit să fie majorat cu 1-2 puncte procentuale de noul guvern, iar veniturile suplimentare rezultate să fie folosite pentru asistenţă socială. El consideră că şi în urma creşterii impozitul pe profit va fi avantajos pentru investitorii italieni.

Noul parlament bulgar s-a reunit marţi în prima sa sesiune, în urma alegerilor anticipate de la 12 mai, după care conservatorii şi socialiştii au eşuat să obţină o majoritate suficientă pentru a forma un guvern.

„Am plonjat într-o criză politică, socială, economică şi totodată parlamentară. Să nu agravăm crizele, ci să le rezolvăm una câte una”, a îndemnat şeful statului, Rosen Plevneliev, într-un discurs în faţa deputaţilor.

Preşedintele a îndemnat din nou la formarea rapidă a unui guvern cu priorităţi clare, care să permită ieşirea din impas şi să răspundă aşteptărilor populaţiei în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă şi creşterea economică.

El va organiza joi consultări cu partidele politice şi va încredinţa, în urma acestora, un mandat de formare a unui guvern, cel mai probabil conservatorilor, care s-au clasat primii după vot.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...