Instanţa a respins o cerere de suspendare a două decizii AGA de la Fondul Proprietatea

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, o cerere înaintată de un acţionar al Fondului Proprietatea pentru emiterea unei ordonanţe preşedinţiale de suspendare a două hotărâri ale acţionarilor Fondului în baza cărora a fost modificat actul constitutiv.
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 14:41
Instanţa a respins o cerere de suspendare a două decizii AGA de la Fondul Proprietatea

„Respinge cererea privind suspendarea executării hotărârilor nr.5/29.11.2010 şi nr.1/23.11.2011 adoptate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor, ca neîntemeiată”, se arată în decizia instanţei.

Prin hotărârile cotestate au fost aduse unele modificări la statutul Fondului Proprietatea. Cele mai importante modificări au fost decize în AGA din noiembrie 2011, când acţionarii au aprobat eliminarea restricţiilor de vot la AGA, ridicarea de la 5% la 20% din activul net al FP a valorii participaţiilor pe care Franklin Templeton poate să le vândă fără aprobarea AGA.

Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 21 decembrie, în parte cererea reclamantei. Instanţa a dispus anularea hotărârilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor. Instanţa a decis şi anularea hotărârii prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP, precum şi a deciziilor acţionarilor de revocare a Directoratului şi de alegere a membrilor Comitetului Reprezentanţilor.

La începutul lunii martie Fondul Proprietatea a anunţat că va face recurs.
City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea, a propus, joi, revalidarea tuturor deciziilor adoptate de AGA de la preluarea mandatului de către Franklin Templeton, în 2010, în condiţiile în care majoritatea hotărârilor sunt contestate în instanţă de Sfîrăială. Propunerea urmează să fie discutată de acţionarii FP într-o AGA programată pentru 25 aprilie.

La 22 martie, investitorii străini deţineau 55,23% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii români aveau 40,37%. Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliottt Associates, cu o participaţie de 13,86% din titluri.

Fondul Proprietatea deţine 1,74% din propriile acţiuni, pe care le-a răscumpărat anul trecut şi urmează să le anuleze. Statul mai are 2,69% din acţiuni, însă cea mai mare parte din acest pachet este blocată la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.
Preţul acţiunilor FP a crescut în şedinţa bursieră de luni cu 0,51%, la 0,597 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 8,225 miliarde lei (1,878 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această eveniment a redus recompensa pentru procesarea blocurilor, trecând de la 6,25......
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...