Instanţa răstoarnă deznodământul într-o licitaţie din cel mai mare proiect de investiţii din Braşov

Compania Apa Braşov, operator regional în furnizarea serviciilor de apă şi canalizare, este autoritatea contractantă pentru cel mai mare proiect de investiţii din Braşov. Proiectul este finanţat din bani europeni şi vizează extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ. Instanţa a obligat autoritatea contractantă să reevalueze oferta asocierii de firme, care este condusă de Safege, pe care iniţial o respinsese, într-o licitaţie pentru un contract din proiect. Asocierea de firme, condusă de Safege câştigă, în final, licitaţia.
Ion Dobreanu - mie, 16 mai 2012, 11:32
Instanţa răstoarnă deznodământul într-o licitaţie din cel mai mare proiect de investiţii din Braşov

Avocaţii de la Zamfirescu Racoţi Predoiu au reprezentat cu succes asocierea de firme S.C. Safege S.A., Aecom Ingenieria S.R.L. și Artelia Romania S.R.L, în litigiul cu autoritatea contractantă Compania Apa Braşov, într-un contract de aproape 18 milioane de lei. Instanţa a obligat autoritatea contractantă să reevalueze oferta asocierii de firme, care este condusă de Safege, pe care iniţial o respinsese. Şi, în definitiv, tocmai asocierea de firme câştigă contractul. Deşi acest contract are un buget aparent banal, el face parte din cel mai mare proiect de investiţii in judeţul Braşov. Iată-i povestea.

Cel mai mare proiect de investiţii din Braşov

Este vorba de proiectul de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ,  finanţat în cadrul Axei prioritare 1, a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu). Valoarea întregului proiect este de aproape 200 de milioane de euro.

Investiţiile se realizează în parteneriat între Consiliul Judeţean Braşov, Consiliul Local al Municipiului Braşov şi Consiliile Locale ale localităţilor Codlea, Săcele, Rupea, Ghimbav, Feldioara, Hărman, Homorod, Hoghiz, Moieciu, Prejmer şi Sânpetru.

Printre contractele din proiectul de investiţii, pe care le găsiţi în detaliu aici, se numără şi contractul problemă, a cărui atribuire a făcut obiectul litigiului dintre Compania Apă Braşov şi asocierea de firme, condusă de Safege. Este vorba de contractul de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului/implementare”, care are un buget publicat în SEAP de 17,67 milioane de lei.

De unde a început totul: autoritatea contactantă a respins oferta asocierii de firme, condusă de Safege.

Pe 26 ianuarie 2012, Compania de Apă Brașov S.A., în calitate de autoritate contractantă în acest proiect, a comunicat asocierii de firme S.C. Safege S.A., Aecom Ingenieria S.R.L. și Artelia Romania S.R.L. că-i respinge oferta depusă în cadrul procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului Asistenţa Tehnică pentru managementul proiectului  – Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în judeţul Braşov, pe motiv că este neconformă. Cum spuneam mai sus, vorbim de aproape 18 milioane de lei exclusiv pentru componenta aceasta de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului.

Consorţiul cu oferta neconformă nu s-a conformat. A contestat decizia la CNSC

Asocierea de firme a contestat decizia autorităţii contractante la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Pe 29 februarie 2012, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţia asocierii de firme, obligând Compania de Apă Braşov SA să continue procedura şi să reevalueze oferta depusă de asocierea de firme, condusă de Safege.

Firma care fusese iniţial declarată câştigătoare a formulat o plângere împotriva acestei decizii la Curtea de Apel Braşov, care a fost respinsă irevocabil.

Contractul se atribuie în final asocierii de firme

Această decizie a Curţii de Apel Braşov a fost urmată, la două săptămâni, de încheierea contractului de achiziție publică, semnat de asocierea de firme, condusă de Safege.

„Soluția obținută pentru asocierea condusă de Safege ne bucură, în mod firesc, din perspectiva succesului obținut pentru clientul nostru. Mai există însă un aspect care se impune a fi remarcat: durata de soluţionare a acestei cauze, perspectiva din care această speţă reprezintă un vis frumos. CNSC a soluţionat plângerea în o lună de la data deciziei de descalificare a asocierii (de firme, n.red.), iar Curtea de Apel Braşov a soluţionat plângerea în următoarele 6 săptămâni. Iată deci că dezideratul celerităţii devine realitate, dacă rolul instanţei permite acest lucru”, a declarat  Cosmin Vasile, partener la firma de avocatură Zamfirescu Racoți Predoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...