Instanţa supremă judecă astăzi recursul complicelui deputatului Trăşculescu, arestat pentru corupţie

Completul de cinci judecători al instanţei supreme judecă luni recursul făcut de Marian Calotă, complicele deputatului Alin Trăşculescu, împotriva deciziei de arestare preventivă pentru fapte de corupţie.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 08:22
Instanţa supremă judecă astăzi recursul complicelui deputatului Trăşculescu, arestat pentru corupţie

Instanţa supremă a dispus, în 12 noiembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Marian Valeriu Calotă, complicele deputatului PDL Alin Trăşculescu, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, a fost reţinut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Alin Trăşculescu.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Marian Calotă la Completul de cinci judecători de la instanţa supremă, care judecă luni recursul acestuia.

Calotă este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

Deputatul PDL Alin Trăşculescu, cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani, a fost reţinut din 11 noiembrie până în 12 noiembrie, în jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei după ce a expirat ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui de procurorii anticorupţie.

În 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputaţilor, prin Ministerul Justiţiei, să avizeze cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Alin Trăşculescu.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, în 16 noiembrie, cererea anchetatorilor, care urmează să fie dezbătută în Plen în 20 noiembrie.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Silviu Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denunţător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei, în patru tranşe – de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei şi 200.000 de lei .

Ulterior, Trăşculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi primească în două tranşe, de 50.000 de lei şi, respectiv, 1.050.000 de lei.

„Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin Silviu ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu SC Aquaform SRL, administrată de martorul denunţător Vintilescu Mircea Alexandru”, scriu anchetatorii în documentul citat.

De asemenea, în 6 noiembrie, Trăşculescu l-ar fi determinat pe Calotă să falsifice un contract între SC Aquaform SRL şi firma lui Calotă SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plăţii şi a justificării în evidenţele contabile ale celor două societăţi.

În documentul citat se mai arată că, în 6 noiembrie, deputatul PDL l-ar fi determinat pe Marian Valeriu Calotă să efectueze o operaţiune comercială fictivă prin care a transferat suma de 1,1 milioane de lei din patrimoniul SC Aquaform SRL în cel al firmei sale, SC Maryna Exclusiv SRL, după care banii au fost reintroduşi în circuitul civil, „cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în perioada august – noiembrie, Marian Valeriu Calotă, l-ar fi constrâns prin ameninţare pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trăşculescu în schimbul intervenţiilor promise.

În ce priveşte acuzaţia de spălare a banilor, anchetatorii au reţinut că, în perioada august – noiembrie, Calotă ar fi efectuat patru operaţiuni comerciale fictive prin care ar fi transferat sumele de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 200.000 de lei şi 50.000 de lei, din patrimoniul SC Aquaform în cel al SC Maryna Exclusiv, după care banii ar fi fost reintroduşi în circuitul civil, deşi era cunoscut că provin din trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, Trăşculescu şi Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în municipiul Focşani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima tranşă din cei 1,1 milioane de lei ceruţi.

Trăşculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputatul PDL.

Calotă a fost prins în flagrant delict, în 10 noiembrie, în jurul orei 20.40, după ce a primit banii de la Vintilescu.

După aproximativ 20 de minute, Trăşculescu a fost oprit pe strada Independenţei din Focşani, pentru percheziţie corporală, fiind de asemenea percheziţionat şi autoturismul deputatului PDL.

Procurorii DNA susţin în referatul prin care cer arestarea lui Alin Trăşculescu că deputatul i-a cerut denunţătorului său 200.000 de euro chiar în Parlament, într-o sală a grupului PDL.

Astfel, potrivit procurorilor, pe 18 septembrie, la ora 17.00, Trăşculescu, Calotă şi denunţătorul Vintilescu s-au întâlnit chiar în sala grupului parlamentar PDL.

Înainte de a intra în sala grupului parlamentar PDL, Trăşculescu le-a cerut lui Calotă şi Vintilescu să lase telefoanele mobile într-o cutie aflată în dreptul uşii de acces.

„După ce s-au aşezat la o masă, Trăşculescu Alin-Silviu i-a spus denunţătorului că, dacă nu ar fi intervenit acesta, nu ar fi obţinut acel contract cu VEGA şi a susţinut că s-a implicat pentru a rezolva absolut tot ce ţinea de acel contract. Fiind contrazis de către denunţător, care a invocat că a trebuit să dea în judecată firma VEGA pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată prevăzute în contract, Trăşculescu Alin-Silviu a afirmat că ştia tot ce s-a întâmplat, că se va ocupa de cei de la firma VEGA şi a reiterat că denunţătorul a obţinut acel contract numai datorită faptului că s-a implicat el”, au precizat procurorii.

De asemenea, Trăşculescu îi spunea denunţătorului că bate la uşă campania electorală şi că are nevoie de 200.000 de euro, percepţia denunţătorului fiind aceea că această sumă reprezenta o plată pe care deputatul o cerea în schimbul traficării influenţei sale pentru facilitarea obţinerii proiectului de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, în final, încheierea contractului cu firma VEGA, se mai arată în referatul DNA.

Anchetatorii au prezentat în referatul trimis Parlamentului şi transcrieri ale unor înregistrări audio-video dintre Calotă şi Vintilescu din care rezultă că îl ameninţa pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trăşculescu în schimbul traficării influenţei şi chiar ar fi trimis acasă la denunţător recuperatori.

În 10 octombrie, Calotă îl ameninţa pe Vintilescu spunând că „Trăşculescu este un om puternic şi că are posibilitatea să facă toate demersurile pentru ca toate aurorităţile, inclusiv DNA, ANAF, DIICOT”, să controleze firma denunţătoruui, SC Aquaform, şi „să îi facă probleme”.

„Tot în ziua de 10.10.2012, Calotă Marian Valeriu i-a spus că a stabilit cu Trăşculescu Alin-Silviu să se întâlnească toţi trei în pădurea Băneasa pentru a rezolva diferendele privitoare la banii pe care denunţătorul îi datora, însă acesta nu a acceptat acea întâlnire, deoarece i s-a părut ciudat locul stabilit”, notează procurorii în referatul trimis Parlamentului.

În 11 octombrie, Calotă l-a ameninţat din nou pe Vintilescu, într-o convorbire telefonică, după care i-a trimis un SMS în care a scris: „nu e de ajuns că eşti ţepar şi lacom, eşti cumva şi LAŞ?????”.

În 22 octombrie, la ora 19.00, la domiciliul lui Vintilescu şi al părinţilor lui au venit „doi indivizi care s-au recomandat ca fiind prieteni de-ai lui Marian”, spunând că „trebuie să îi dea urgent lui Marian suma de 800.000 de lei”. Vintilescu a sunat atunci la numărul 113 şi a cerut ajutor, hotărând să formuleze un denunţ în urma căruia a fost deschis dosarul penal.

Într-o convorbire purtată în mediul ambiental, a cărei transcrierea a fost redată în referatul procurorilor, Vintilescu îi reproşa lui Calotă că sunt folosite mijloace de constrângere pentru a-l determina să plătească sumele de bani promise pentru traficarea influenţei lui Trăşculescu.

„Recuperatorii ăia, cum au ajuns la mine acasă?”, „Deci, în curte, recuperatorii mie mi-au spus aşa: «800.000 lei ai să-i dai lui MARIAN» la trei ore, când eu am intrat în stare de şoc, eram în stare de şoc…”, „Mi-au cerut…ăă, un milion cinci sute”, arată procurorii în documentul citat.

În 5 noiembrie, Calotă s-a întâlnit cu Vintilescu la restaurantul Club Select din Bucureşti, discuţie la care, la un moment dat, a participat şi deputatul Trăşculescu. După plecarea deputatului, Calotă a continuat discuţia cu Vintilescu, în timpul căreia l-a ameninţat, pentru a-l „convinge” să semneze contractrele fictive în baza cărora să fie făcute plata disimulată a sumelor cerute.

Calotă îi spunea, în acest context, că recentul control de la Garda Financiară a fost dispus prin influenţa pe care a exercitat-o deputatul Trăşculescu.

„Rău faci extraordinar de uşor, dacă vrei să-i faci cuiva rău, poţi să-i faci rău”, îi spunea Calotă lui Vintilescu, aduăgând: „Mulţi nevinovaţi au mâncat papară”.

În 6 noiembrie, într-o altă întâlnire dintre cei trei, Trăşculescu îi spunea lui Vintilescu că întreaga afacere de care a beneficiat firma sa, SC Aquaform SRL, prin proiectul PNDI este meritul său exclusiv.

„Contractul ăsta, exclusiv este 100% contribuţia mea”, îi spunea Trăşculescu denunţătorului, imediat după aceea emiţând şi pretenţii: „Eu am mare nevoie … acum să mă ajutaţi, în campania asta”, „Dacă nu puteţi … e ultima oară când mai discut! Deci, eu sunt puţin deranjat de chestia asta. E un contract printre cele mai mari şi singurul din ţară. Au stat mulţi la coadă pentru contractul ăsta, e singurul din ţară care merge şi au sume de încasat”.

Trăşculescu adăuga: „Şi m-am luptat pentru chestia asta de am înnebunit, nu ştiu dacă ştiţi. Acum, că sunt disensiuni între voi, că nu ştiu ce … Problema mea este că eu am de rezolvat o problemă şi acum am nevoie de ajutor. Dacă puteţi. Dacă nu puteţi … pe urmă mai sunt … da …”.

În timpul discuţiei, Trăşculescu a revenit asupra necesităţii sumelor de bani pretinse pentru finanţarea campaniei sale electorale, spunând: „În momentul ăsta eu mă duc, că am treabă … trebuie să mai ies deputat şi ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor. Important e că aţi încasat. Nu mă duceţi cu mănuşi! Că nu sunt fraier!”.

Totodată, deputatul le-a cerut lui Vintilescu şi Calotă să înceteze ameninţările reciproce pe care le-au adresat în prezenţa sa: „Dacă eşti băgat în chestia asta (n.n. în problema recuperatorilor), trebuie să încetezi!, „Ţepele pe care vi le-aţi dat voi … aici vă rog să vă înţelegeţi”.

Pe de altă parte, Trăşculescu spunea: „M-am bătut pentru judeţ, nu pentru voi neapărat, pentru judeţul meu şi să aduc nişte fonduri acolo. Că aţi fost principalii beneficiari, e partea a doua”.

Procurorii au menţionat că, la începutul întâlnirii, Trăşculescu le-a cerut lui Vintilescu şi Calotă, ca măsură de precauţie, să ascundă telefoanele mobile sub picior.

Deputatul Alin Trăşculescu este preşedintele PDL Vrancea şi candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 Mărăşeşti.

Aquaform Bucureşti, Vega ’93, Arcada Company şi Primacons Group au câştigat în 2011 un contract de reabilitare a unor drumuri din Buzău şi Vrancea, în valoare de 508,2 milioane de lei. Contractele au fost atribuite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi fac parte din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

Proiectele vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi de interes local, iar valoarea contractelor nu include TVA, se arăta într-un comunicat al MDRT.

Vega ’93 Galaţi este parte a unui grup controlat de familia Istrate, Arcada Company Galaţi este controlată de două persoane fizice, Spiru Mantu şi Mihai Humă, fiecare cu 44% din acţiuni, Primacons Group din Bucureşti este deţinută integral de Alexandru Dumitrovici, iar asociaţii Aquaform Bucureşti sunt tot două persoane fizice, Angela şi Mircea Alexandru Vintilescu.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul ...
Băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele cu avans de 5%, a declarat pentru Economica.net, Dumitru Nancu, directorul......
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii ...
Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea ...
Banca Mondială a decis să facă publice date confidențiale privind finanțarea piețelor emergente, pentru a crește investițiile în aceste zone
Banca Mondială a decis să facă publice date confidențiale privind finanțarea piețelor emergente, pentru a crește investițiile ...
Grupul Băncii Mondiale a dat joi publicităţii mai multe date confidenţiale cu privire la finanţarea pieţelor emergente, ...
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care ...