Institutele de cercetare-dezvoltare, beneficiare ale schemei de ajutor pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură

Economica.net
02 10. 2019
agricultura_25540900_80626300_03214600_60432700_04479500

Propunerea a fost făcută de Ministerul Agriculturii iar prin acest act normativ este completată lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat şi sunt vizate institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare.

„Era o situaţie discriminatorie, în sensul că nu se regăsea în legislaţie şi prevederea privind institutele, care au ca obiect de activitate testarea şi înregistrarea soiurilor, la accesarea schemei de ajutor. Totodată, creşte suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2019, de la 580 de milioane de lei la 595,6 milioane lei. (…) Impactul financiar este de peste 15 milioane de lei şi se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii”, a spus Barbu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a adăugat că, tot la propunerea Ministerului Agriculturii, a fost adoptată o altă hotărâre de guvern, referitoare la aprobarea cuantumului plăţilor pe suprafaţă şi a plafonului pentru sprijinul cuplat la ovine şi caprine.

„Este vorba despre stabilirea pentru anul 2019 a cuantumului pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri, plafonul aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic – speciile ovine şi caprine. Prin adoptarea acestei hotărâri de guvern, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va putea acorda, începând cu 16 octombrie 2019, plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic într-un procent conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării plăţilor în avans. Prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru plăţile directe în condiţiile deja existente în legislaţie”, a menţionat Nelu Barbu.