Institutele de cercetare din Germania şi-au înrăutăţit previziunile privind evoluţia economiei în 2022 şi în 2023

Principalele institute economice din Germania aproape şi-au înjumătăţit estimarea lor comună din primăvară privind ritmul de creştere ce va fi înregistrat în acest an de cea mai mare economie a Europei şi au înrăutăţit previziunile pentru anul viitor, din cauza crizei gazelor, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 29 sept. 2022, 12:27
Institutele de cercetare din Germania şi-au înrăutăţit previziunile privind evoluţia economiei în 2022 şi în 2023

Prognozele bianuale, care sunt utilizate de Guvernul de la Berlin la elaborarea propriilor sale previziuni economice, sunt elaborate de Halle Institute for Economic Research (IWH), Ifo din Munchen, IfW din Kiel şi RWI-Leibniz Institute for Economic Research din Essen. Acestea se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 1,4% în 2022, de la un nivel de 2,7% previzionat anterior, şi un declin de 0,4% în 2023, de la un avans de 3,1% estimat în primăvară.

Conform unui scenariu de risc ce prevede o iarnă extrem de rece, penurie în aprovizionarea cu gaze şi insuficienţa economisirii energiei, cele patru institute economice avertizează că PIB-ul Germaniei s-ar putea contracta cu 7,9% în 2023 şi cu 4,2% în 2024.

„Criza de pe piaţa gazelor are un impact sever asupra economiei Germaniei. Majorarea preţului gazelor sporeşte drastic costurile cu energia, ducând la o reducere masivă a puterii de cumpărare”, susţin Ifo, IfW Kiel, IWH şi RWI.

Şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a avertizat că economia ţării se contractă deja şi situaţia este posibil să se agraveze în lunile de iarnă, pe măsură ce consumul de gaze naturale va fi oprit sau raţionalizat.

Reducerea livrărilor de energie, ca o consecinţă directă a războiului din Ucraina, conduce la creşterea preţurilor şi înmulţirea incertitudinilor în Germania, afectând atât companiile, cât şi gospodăriile, a apreciat Bundesbank în raportul său lunar. Chiar dacă rezervele de gaze vor ajuta, probabil, la evitarea unei raţionalizări la iarnă, activitatea economică este posibil să înregistreze un uşor declin în trimestrul al treilea, urmând ca în următoarele două trimestre să fie înregistrată o contracţie semnificativă, estimează Bundesbank.

„Sunt din ce în ce mai multe semne de recesiune ale economiei germane, în sensul unui declin clar, generalizat şi de durată a activităţi economice”, a indicat Banca Centrală a Germaniei.

Luna aceasta, Ifo a anunţat că se aşteaptă la o recesiune tehnică în primul trimestrul din 2023, cu o contracţie a PIB de 0,4%, după un recul de 0,2% în trimestrul patru al acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Datoriile neplătite la timp de stat au crescut în septembrie
Datoriile neplătite la timp de stat au crescut în septembrie
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 2,2%, în septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, la 312,53 milioane de lei, de la 305,78 milioane de lei, conform datelor publicate pe......
Polonezii  scot cărbune din propriile grădini, o afacere foarte profitabilă în actuala criză energetică
Polonezii scot cărbune din propriile grădini, o afacere foarte profitabilă în actuala criză energetică
Şoferul de taxi polonez Grzegorz spune că telefonul său sună tot timpul, fiind foarte solicitat pentru serviciile sale, ...
Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze
Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze
Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi primit săptămâna viitoare de omologul său american Joe Biden în cursul unei ...
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Una din cinci maşini rulate din România au kilometrajul modificat, iar mai bine de jumătate dintre acestea au fost avariate, ...