Instituţiile publice şi agenţiile vor raporta datele bugetarilor într-un registru de evidenţă, similar REVISAL

Economica.net
08 06. 2016
bugetari_73265000

‘În această ordonanţă veţi găsi ceva nou: un articol, 7, care aduce o premieră foarte importantă. Este vorba de obligativitatea tuturor instituţiilor publice şi agenţiilor de a raporta datele într-un registru de evidenţă generală, similar cu cel pe care îl cunoaşteţi pentru sectorul privat şi anume REVISAL. Este foarte important, noi vom integra, practic, un singur registru, pentru care metodologia se va stabili prin HG ulterior. Vom avea, pe baza acestei prevederi, o evidenţă centralizată a tuturor angajaţilor din sectorul public. Am spus-o de mai multe ori şi nu ca o lamentaţie, ci ca o constatare a iresponsabilităţii din trecut în ceea ce priveşte salarizarea în zona publică şi a ignoranţei, dacă vreţi o formă mai uşoară, care era de natură să permită construcţia măririlor salariale plecând de la 300 – 400 de mii de oameni într-un sistem de 1,2 milioane. Printr-un efort aproape sisific am reuşit să ajungem undeva la 700 de mii de oameni din 1,2 milioane, ca să ne fundamenteze aceste două sectoare – Sănătate şi Educaţie, om cu om, şi să ne permită extrapolare cât de cât rezonabilă pentru impactul pe celelalte sectoare’, a declarat Pîslaru, în conferinţa de presă având ca subiect principal ordonanţa privind salarizarea bugetarilor.

Ministrul Muncii a adăugat că, atât el personal, cât şi premierul, şi Guvernul, îşi asumă ca ‘oricine va dori să facă un calcul referitor la salarizare să poată avea o bază de date’.

‘Ca să ştim pe ce cheltuim banii, care este salariul de încadrare de bază, care sunt sporurile, indemnizaţiile, om cu om. Este vorba de a avea o evidenţă a ce cheltuim. Ca în orice firmă, pentru orice administrator din această ţară este firesc să ştim efectiv care sunt cheltuielile de personal, dar nu agreat, să le pot urmări individual. Cred că această prevedere nu este doar una simbolică. Înseamnă o nouă paradigmă în a crea politici salariale bazate pe evidenţe, pe date. Este o măsură extrem de concretă care va reaşeza şi va repune pe cu totul alte principii posibilitatea de a lucra o lege de salarizare unitară care să aibă sens. Şi să putem testa, să putem modela într-un mod în care multe alte state o fac deja’, a explicat Pîslaru.