Institutul Cantacuzino va fi reorganizat. Antibiotice Iaşi preia managementul producţiei

Institutul Cantacuzino va fi reorganizat printr-un proces în urma căruia activitatea de cercetare-dezvoltare va rămâne autonomă şi susţinută de minister, iar producţia va fi manageriată de către compania de stat Antibiotice Iaşi, a declarat premierul Victor Ponta, ministru interimar al Sănătăţii.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 09:40
Institutul Cantacuzino va fi reorganizat. Antibiotice Iaşi preia managementul producţiei

„Institutul va fi reorganizat în aşa fel încât să supravieţuiască şi să aibă o perspectivă foarte clară pentru viitor, implicit ideea de a produce vaccinuri în România la un preţ cu totul şi cu totul diferit de ceea ce eram obligaţi să importăm”, a spus Ponta.

El a asigurat că participaţia statului la Antibiotice nu va fi vândută.

Premierul nu a avansat însă un termen în care să fie reluată producţia de vaccin, spunând că estimarea va fi prezentată de „cei care se pricep la asta”.

Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi anunţa, în 4 septembrie, pentru MEDIAFAX, că aproape un milion de doze de vaccin antigripal vor fi achiziţionate pentru imunizarea gratuită a populaţiei la risc, în cadrul campaniei naţionale a Ministerului Sănătăţii, care va începe după 15 octombrie.

Ulterior, el a declarat că licitaţia pentru anumite vaccinuri a eşuat din cauza unor contestaţii şi că se lucrează la o procedură de urgenţă pentru reluarea acestei acţiuni.

Dozele pentru vaccinare vor fi cumpărate din străinătate, deoarece Institutul Cantacuzino şi-a închis linia de producţie.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.

În luna iulie, Cepoi spunea că soluţia propusă de minister privind Institutul Cantacuzino este ca societatea Antibiotice Iaşi să investească în unitatea de producţie şi să preia şi Unifarm, creând astfel o structură de producţie şi distribuţie a medicamentelor, vaccinurilor şi imunomodulatoarelor.

Institutul Cantacuzino va deveni astfel o societate pe acţiuni, în care unul dintre acţionari va fi Antibiotice Iaşi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

După reluarea producţiei de vaccin antigripal, a apărut o nouă problemă: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Cantacuzino au fost retrase în ianuarie 2012, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B.

În aprilie, sindicaliştii de la institut au pus închiderea liniilor de producţie a fiolelor pe seama managementului defectuos.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...