Insulele Virgine Americane cer băncii JP Morgan despăgubiri de 190 de milioane de dolari pentru că ar fi protejat bani lui Jeffrey Epstein proveniți din prostituție cu minori

Insulele Virgine Americane au dat în judecată gigantul financiar JP Morgan, căruia îi solicită 190 de milioane de dolari despăgubiri și adoptarea de proceduri interne de protecție împotriva traficului de persoane. într-un dosar în care banca este acuzată că ar fi beneficiat financiar din activitățile de trafic de carne vie făcute de Jeffrey Epstein și nu a raportat activități financiare suspecte al acestuia.
Cristian Negrei - sâm, 15 iul. 2023, 13:07
Insulele Virgine Americane cer băncii JP Morgan despăgubiri de 190 de milioane de dolari pentru că ar fi protejat bani lui Jeffrey Epstein proveniți din prostituție cu minori

Guvernul Insulelor Virgine a declarat în dosarul depus împotriva celor de la JP Morgan că dorește ca banca să angajeze un consultant independent care să implementeze proceduri pentru a preveni traficul de persoane și pentru a-și separa diviziile de afaceri de cele privind supervizarea și riscurile, transmite CNN.

Omul de afaceri Jeffrey Epstein a fost găsit mort în celula sa în 2019, moartea sa fiind considerată o sinucidere. Decesul său a survenit înainte de a putea fi judecat sub acuzația federală de abuz sexual a unor minore. Dezvăluirea presupuselor sale acțiuni, a consecințelor legale și a efectelor asupra persoanelor și instituțiilor din întreaga lume a continuat de atunci.

JPMorgan ar trebui de asemenea să analizeze „cauzele fundamentale ale eșecurilor sale în relația sa de afaceri cu Jeffrey Epstein și să identifice oportunitățile ratate de a raporta activitățile criminale ale acestuia”, a declarat Departamentul de Justiție al Insulelor Virgine într-un comunicat.

Celebra bancă americană respinge însă toate aceste acuzații.

„Acest document nu reflectă natura negocierilor juridice pe care le-am purtat”, a declarat un purtător de cuvânt al JPMorgan Chase. „În ceea ce privește acuzațiile de despăgubire lansate într-o direcție greșită de Insulelor Virgine, acestea nu sunt bine întemeiate și sunt contestate de JPM în instanță.”

Procedurile pe care Insulele Virgine doresc ca banca să le adopte ar împiedica JPMorgan să deschidă conturi bancare fără să aibă detalii de bază cu privire la clienții săi și ar interzice „participarea angajaților care au relații personale cu clienții să ia decizii egate de păstrarea acestora”, se arată într-un comunicat de presă guvernamental.

Guvernul Insulelor Virgine a susținut că JPMorgan Chase ar fi trebuit să-l controleze mai atent pe Epstein în calitate de client, după ce a pledat vinovat pentru acuzațiile aduse de statul Florida în 2008 de solicitare de servicii sexuale contra cost cu un minor.

Procuratura din Insulele Virgine a depus vineri un dosar la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Districtul de Sud din New York.

În iunie, JPMorgan Chase a fost de acord să plătească 290 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv din partea mai multor victime ale abuzurilor sexuale ale lui Jeffrey Epstein, care au acuzat banca că a permis traficul sexual făcut de celebru finanțist când acesta era client.

Guvernul Insulelor Virgine a intentat propriul proces împotriva lui JPMorgan Chase în decembrie 2022.

„Timp de peste un deceniu, JPMorgan a știut în mod clar că nu respectă reglementările federale în ceea ce privește conturile lui Epstein, așa cum demonstrează eforturile sale prea puține și venite prea târziu, după ce Epstein a fost arestat sub acuzația federală de trafic sexual și la scurt timp după moartea sa, când JPMorgan a început să respecte legea federală”, se arată în plângerea depusă de procurorul general al Insulelor Virgine din SUA, Denise George.

În dosar se mai precizează că „traficul de persoane a fost principala activitate a conturilor pe care Epstein le ținea la JPMorgan”.

Când a murit, Epstein așteapta un proces pentru acuzații federale care îl acuzau că a condus o rețea de prostituție din 2002 până în 2005 la conacul său din Manhattan și proprietatea lui din Palm Beach și că ar fi plătit fete de 14 ani pentru sex. El a deținut Insula Little Saint James, parte a arhipelagului Insulelor Virgine Americane, unde și-ar fi desfășurat activitatea de proxenetism cu minori.

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a negat că a știut despre evaluările interne ale comportamentului criminal al lui Epstein și despre contul său la bancă, atunci când au avut loc declarații pentru proces.

Un purtător de cuvânt al JPMorgan a spus într-o declarație pentru CNN, cu privire la depoziție, că, „dacă firma ar fi știut că este implicat într-o operațiune de trafic sexual în desfășurare, Epstein nu ar fi fost păstrat ca client. În retrospectivă, regretăm că a fost vreodată clientul nostru.”

Procesul este programat să înceapă pe 23 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Am obţinut suplimentarea sumelor necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro pentru sectorul vegetal și pentru sectoarele suin și avicol
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Am obţinut suplimentarea sumelor necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro ...
Fermierii vor primi suma de 100 de euro promisă în sectorul vegetal şi cel zootehnic, odată cu obţinerea unor fonduri suplimentare necesare achitării acestui ajutor, a anunţat, miercuri,......
Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand (P)
Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand (P)
Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate ...
Premier Restaurants România va deschide șapte restaurante McDonald’s în România în 2024
Premier Restaurants România va deschide șapte restaurante McDonald’s în România în 2024
Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald's de pe piața locală, are în plan deschiderea a șapte ...
Delgaz Grid a investit, anul trecut, peste 874 milioane de lei în reţelele de distribuţie din România
Delgaz Grid a investit, anul trecut, peste 874 milioane de lei în reţelele de distribuţie din România
Investiţiile realizate în România de compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON, au depăşit, anul trecut, 177 milioane ...