Întâlnire între Niţă şi prefectul de Sibiu pentru înfiinţarea unui sediu Romgaz la Bucureşti

Prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, se întâlnesc, marţi, la Bucureşti, pentru a discuta problema înfiinţării unui sediu secundar al societăţii Romgaz Mediaş în Capitală, la întâlnire urmând să participe şi reprezentanţi ai sindicaliştilor.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 09:02
Întâlnire între Niţă şi prefectul de Sibiu pentru înfiinţarea unui sediu Romgaz la Bucureşti

Prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că se deplasează la Bucureşti, unde va avea o întâlnire cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, privind înfiinţarea în Capitală a unui sediu secundar al Romgaz Mediaş.

„În urma şedinţei Comisiei de Dialog Social (care a avut loc, vineri, la sediul Prefecturii Sibiu – n.r.), am înmânat încă de atunci ministrului nota de protest a sidicaliştilor, dar şi punctele de vedere ale membrilor Comisiei. La întâlnirea de astăzi (marţi – n.r), în calitate de prefect, voi prezenta, din nou, punctul de vedere al Comisiei de Dialog Social. Cred că domnul ministru trebuie să cunoască toate datele, să stea de vorbă cu toate persoanele implicate, în mod nemediat, pentru a putea lua o decizie”, a spus Oviciu Sitterli.

Potrivit acestuia, la întâlnire vor participa şi reprezentanţi ai Sindicatului Liber Romgaz Mediaş.

Întrebat dacă este programată o întâlnire şi cu premierul Victor Ponta, având în vedere că sindicaliştii au anunţat că doar la asigurările acestuia vor renunţa la acţiunea de protest, prefectul de Sibiu a negat.

„Nu am programată nicio întâlnire cu domnul Victor Ponta. Întâlnirea de astăzi este cu domnul Niţă”, a afirmat Sitterli.

Întâlnirea urmează să aibă loc de la ora 12.30.

La ora 16.00, la Mediaş este programat un miting de protest, organizat de primarul localităţii, Teodor Neamţu, la care sunt aşteptate trei mii de persoane. Sindicaliştii au anunţat că vor participa la această acţiune de protest.

Primarul din Mediaş, Teodor Neamţu, anunţa, vineri, mitingul este unul de protest faţă de intenţia deschiderii unei sucursale a Romgaz în Capitală sau chiar a transferării sediului companiei la Bucureşti, el îndemnându-i pe locuitorii municipiului să participe la acţiune.

Totodată, Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Sibiu s-a întrunit, vineri, în regim de urgenţă, în urma grevei japoneze de joi de la Romgaz Mediaş, la întâlnire participând prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţi ai sindicaliştilor de la Romgaz, dar şi reprezentanţi ai principalelor confederaţii sindicale din România.

Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, a înmânat prefectului o notă de protest în care arăta că sindicaliştii resping ideea înfiinţării unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti şi cer autorităţilor locale să medieze o întâlnire între sindicalişti şi premierul Victor Ponta.

Potrivit lui Stoicovici, la întâlnirile avute până acum la Bucureşti nimeni nu a putut invoca argumente economice viabile pentru înfiinţarea unui sediu în Capitală.

„Unul dintre argumente a fost că investitorii care vin în România aterizează la Otopeni şi de la Bucureşti la Mediaş mai fac patru ore. Nu au avut niciun argument economic solid. Noi avem Aeroportul Internaţional de la Sibiu, avem drumuri reabilitate, faci o jumătate de oră de la Sibiu la Mediaş. Noi avem deschidere internaţională, avem efectiv toată paleta de pârghii în Mediaş, avem şi relaţii internaţionale, avem şi sucursala internaţională la Bratislava. Da, trebuie să extragem şi de la Constanţa, facem o sucursală la Constanţa, dar nu la Bucureşti. Romgazul este cea mai frumoasă, cea mai deşteaptă şi cea mai devreme acasă şi o vor la Bucureşti, dar nu au niciun motiv economic”, afirma Stoicovici.

El adăuga că angajaţii Romgaz Mediaş vor ieşi în stradă dacă nu vor primi garanţii de la premierul Victor Ponta că deschiderea noului sediu de la Bucureşti nu va reprezenta un prim pas pentru mutarea totală a societăţii în Capitală.

„Nu s-a procedat corect. Decizia a venit de sus în jos, impusă. A doua adresă va veni înfiinţarea sediului principal la Bucureşti. Cu ce dovedesc că este mai bine acolo când noi dovedim de 100 de ani că e mai bine aici. Nu au argumente şi până nu vin cu argumente şi nu avem un dialog cu domnul prim-ministru, noi rămânem cu garda sus”, afirma Stoicovici.

Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, i-a atras atenţia acestuia că deschiderea unui nou sediu al societăţii nu este motiv legal pentru pornirea unui conflict de muncă, care presupune grevă de avertisment sau grevă generală. Stoicovici a răspuns că sindicaliştii nu vor demara astfel de proteste, dar vor participa, alături de reprezentanţii comunităţii din Mediaş, la orice fel de mitinguri.

Joi, aproximativ 380 de angajaţi ai Romgaz din Mediaş s-au aflat în grevă japoneză, în semn de protest faţă de intenţia deschiderii unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, afirmând că acest lucru ar putea reprezenta un prim pas pentru mutarea întregii societăţi în Capitală.

Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, declara că angajaţii Romgaz nu sunt de acord cu deschiderea unui sediu secundar în Capitală deoarece „companiile care au sediile în Bucureşti au probleme financiare”.

Presa sibiană a scris în ultima perioadă că ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, ar intenţiona să transfere sediul central al Romgaz de la Mediaş la Bucureşti.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, declara, joi, într-o conferinţă de presă, că, din informaţiile sale, este în discuţie deschiderea unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, nu mutarea sediului central, apreciind că „transferarea Romgaz din Mediaş în orice altă parte ar fi o eroare gravă”.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical
Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical
Ministerul Sănătăţii a postat în transparenţă decizională un proiect de lege care prevede că personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private are obligaţia să......
Nicuşor Dan estimează că pasajul de la Doamna Ghica ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul anului 2022
Nicuşor Dan estimează că pasajul de la Doamna Ghica ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul anului 2022
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că la sfârşitul anului 2022 va fi dat în folosinţă pasajul ...
Penurie de bezină în Marea Britanie: Guvernul îndeamnă armata să stea pregătită
Penurie de bezină în Marea Britanie: Guvernul îndeamnă armata să stea pregătită
Marea Britanie a cerut luni armatei sale să fie pregătită să vină în ajutor în criza de combustibil din ţară, după ...
Adrian Oros îşi va depune marţi demisia din funcţia de ministru al Agriculturii
Adrian Oros îşi va depune marţi demisia din funcţia de ministru al Agriculturii
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa că îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării ...