Întâlniri China-Coreea de Nord şi SUA-Coreea de Sud pe tema situaţiei din peninsula coreeană

Oficiali de rang înalt chinezi şi nord-coreeni au discutat miercuri la Beijing despre situaţia din peninsula coreeană, în timp ce Statele Unite se întâlneau cu oficialii sud-coreeni şi japonezi pentru a discuta despre Coreea de Nord, relatează AFP.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 07:39
Întâlniri China-Coreea de Nord şi SUA-Coreea de Sud pe tema situaţiei din peninsula coreeană

„Adjunctul ministrului chinez de Externe Zhang Yesui şi primul adjunct al ministrului nord-coreean de Externe Kim Gye-kwan au prezidat împreună, în această (miercuri) dimineaţa dialogul strategic între cei doi miniştri”, a declarat miercuri Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

„Cele două părţi au discutat despre China, Coreea de Nord şi situaţia în peninsula coreeană”, a adăugat ea, fără să intre în detalii.

Kim Gye-kwan, un obişnuit al vizitelor la Beijing şi al discuţiilor despre programul nuclear al Phenianului, a fost primit de către oficialul chinez însărcinat cu Coreea de Nord, Wu Dawei, a declarat Hua Chunying.

Aceste discuţii au loc în contextul în care secretarul general al ONU Ban Ki-moon se află la Beijing, unde urma să întâlnească lideri chinezi în cadrul unor discuţii concentrate asupra Coreei de Nord.

Reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Glyn Davies s-a întâlnit, la rândul său, cu omologii săi japonezi şi sud-coreeni, pentru a evoca „interesul comun în asigurarea păcii şi stabilităţii în peninsula coreeană”, potrivit diplomaţiei americane.

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că Beijingul se pregăteşte să adopte o linie mai dură cu privire la programul de înarmare nucleară a Coreei de Nord.

China şi Coreea de Nord sunt două ţări aliate, ale căror relaţii sunt, totuşi, tensionate, în urma unei recente lansări de rachetă cu rază lungă de acţiune şi efectuării unui test nuclear de către Phenian.

La 24 mai, un emisar al lui Kim Jong-un s-a întălnit la Beijing cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a-i înmâna o scrisoare personală din partea tânărului lider nord-coreean.

Emisarul, Choe Ryong-hae, i-a spus şefului statului chinez că ţara sa este pregătită să „acţioneze în mod activ” cu scopul de a „negocia prin dialog pentru soluţionarea problemelor”, ca răspuns la declaraţiile lui Xi Jinping, care a reiterat necesitatea dezarmării nucleare a peninsulei coreene.

Însă încrederea întârzie să revină într-o peninsulă divizată, un lucru ilustrat săptămâna trecută de anularea brutală a primelor negocieri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud după şase ani.

Phenianul nu a trecut încă la „acţiuni concrete”, cerute de Washington, care vrea începerea procesului de dezarmare nucleară a Coreei de Nord înainte să revină la masa negocierior.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...