„Integritatea fizică a centralei” de la Zaporojie „a fost încălcată” – şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

'Integritatea fizică a centralei' nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, 'a fost încălcată de mai multe ori', a declarat joi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce a inspectat această instalaţie, transmite AFP.
AGERPRES - vin, 02 sept. 2022, 06:49

‘Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori’, a declarat Grossi presei la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev, scrie Agerpres.

‘Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru’, însă ‘este ceva ce nu poate continua să se producă’, a adăugat el.

Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până ‘duminică sau luni’ pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

‘Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice’, a arătat el.

De asemenea, AIEA contează pe ‘stabilirea unei prezenţe continue’ la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut ‘multe lucruri’ în cele ‘patru sau cinci ore’ petrecute la faţa locului.

‘Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile (reactoarelor, n.red.), am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control’, a enumerat el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de armata rusă.

‘Bineînţeles, ei sunt într-o situaţie dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil’, a remarcat Grossi.

În fine, el descris ‘situaţia destul de dificilă’ a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului.

‘Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniştiţi’, a recunoscut Rafael Grossi.

Te-ar mai putea interesa și
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa......
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale ...
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în ...