1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Inteligenţa artificială în business: companiile o vor, dar puţine o folosesc

Un studiu recent al International Data Corporation (IDC) asupra companiilor globale care utilizează deja soluții de inteligență artificială (AI) a constatat că doar 25% au dezvoltat o strategie AI la nivel de organizaţie. În același timp, jumătate din organizațiile intervievate văd AI ca o prioritate, iar două treimi au o cultură care pune AI pe primul loc.

15 iul, 2019 | | ECONOMICA.net

"Organizațiile care îmbrățișează AI vor avea angajamente mai bune ale clienților și vor avea rate accelerate de inovare, competitivitate sporită, marje mai mari și angajați productivi. Organizațiile din întreaga lume trebuie să-și evalueze viziunea și să-și transforme oamenii, procesele, tehnologia și disponibilitatea datelor pentru a beneficia pe deplin de puterea AI și a se dezvolta în era digitală", a declarat Ritu Jyoti, vicepreședinte al programului, Strategii de inteligență artificială.

Principalii factori care au stat la baza inițiativelor AI ale acestor companii au fost îmbunătățirea productivității, agilitatea afacerii și satisfacția clienților prin automatizare. Un timp mai rapid de a ataca piaţa cu produse și servicii noi a fost un alt motiv principal pentru implementarea AI. Costul soluțiilor AI, lipsa personalului calificat și datele alterate au fost identificate ca fiind principalii factori care împiedică implementarea tehnologiei AI în aceste organizații.

Alte rezultate cheie din sondaj includ:

  • Mai mult de 60% dintre organizații au raportat că şi-au modificat modelul de afaceri odată cu adoptarea AI.
  • Operațiunile IT reprezintă aria de activitate numărul 1 pentru implementarea AI, urmată îndeaproape de serviciul clienți și de managementul fraudelor/riscurilor.
  • Încrederea, preconcepţiile și considerentele de ordin etic devin din ce în ce mai importante: aproape 50% dintre organizații au raportat că au un cadru formal pentru a încuraja considerațiile privind utilizarea etică, potențialele riscuri de bias și implicațiile legate de încredere, iar aproape 25% au creat o poziție de senior management pentru a asigura aderența.
  • Cele mai multe organizații au raportat unele eșecuri printre proiectele lor legate de AI, cu un sfert dintre acestea au raportat o rată de eșec până la 50%; lipsa de personal calificat și așteptările nerealiste au fost identificate drept principalele motive pentru eșec.

"Pentru multe organizatii, accelerarea rapidă a transformării digitale a impins AI în topul agendei corporative. Cu toate acestea, pe măsură ce AI se îndreaptă spre mainstream, organizaţiile vor trebui să aibă o strategie eficientă de AI aliniată la obiectivele de business şi modelele de afaceri inovatoare pentru a prospera în era digitală", a remarcat Jyoti.

Raportul IDC numit "Tendințe și strategii privind inteligența artificială globală" sintetizează rezultatele unui sondaj global la care au luat parte 2.473 de organizații care utilizează soluții de inteligență artificială în operațiunile lor, pe care fie le dezvoltă inhouse, fie le cumpărăr, sau o combinație a celor două. Sondajul a fost efectuat în mai 2019.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO