Inteligența artificială își face loc în companiile din Europa: bugetele de investiții vor totaliza 33,2 miliarde de dolari în 2023. ”Firmele care întârzie să adopte AI vor fi lăsate în urmă”

Cheltuielile pentru inteligență artificială (AI) în companiile din Europa vor ajunge la 33,2 miliarde de dolari în 2023, și reprezintă 20% din piața mondială de AI, potrivit unui raport al International Data Corporation (IDC).
Lidia Neagu - Dum, 26 mart. 2023, 22:02
Inteligența artificială își face loc în companiile din Europa: bugetele de investiții vor totaliza 33,2 miliarde de dolari în 2023. ”Firmele care întârzie să adopte AI vor fi lăsate în urmă”

”Acest lucru se întâmplă în ciuda provocărilor economice și politice actuale, a războiului din Ucraina, a creșterii inflației, a reducerilor bugetare din domeniul IT și a concedierilor anunțate chiar și de cele mai mari companii de tehnologie”, se arată în raport.

Cheltuielile cu AI în Europa vor înregistra o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 29,6% între 2021 și 2026, peste media de la nivel mondial, de 27%. Creșterea în Europa este impulsionată de Europa de Vest și de Europa Centrală și de Est. Analiștii estimează că în trei ani, cheltuielile vor fi mai mult decât duble față de nivelul actual, urmând să ajungă la peste 70 de miliarde de dolari.

Creșterea globală a pieței de inteligență artificială va fi determinată în principal de software, care va reprezenta aproape două treimi din cheltuielile totale în 2023.

„Companiile recunosc beneficiile de business pe care le pot obține din adoptarea AI, care includ îmbunătățiri ale operațiunilor, optimizarea proceselor, eficiență, reziliență și luarea deciziilor”, spune Carla La Croce, manager de cercetare pentru IDC Customer Insights and Analysis.

Băncile (16%), retailul (12,3%) și producția sunt industriile care au cele mai mari cheltuieli pentru AI, urmate de serviciile profesionale (7,3%). Împreună, aceste industrii vor reprezenta mai mult de jumătate (55,5%) din totalul cheltuielilor de pe piața europeană de inteligență artificială în 2023.

Totodată, o nouă prognoză a IDC, arată că cheltuielile globale pentru inteligența artificială, inclusiv software, hardware și servicii pentru sistemele centrate pe AI, vor ajunge la 154 de miliarde de dolari în 2023, o creștere de 26,9% față de suma cheltuită în 2022. Încorporarea continuă a inteligenței artificiale într-o gamă largă de produse va duce la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 27% în perioada de prognoză 2022-2026, cheltuielile pentru sistemele centrate pe inteligența artificială urmând să depășească 300 de miliarde de dolari în 2026.

„Companiile care întârzie să adopte AI vor fi lăsate în urmă – mari și mici. AI este cel mai bine utilizată în aceste companii pentru a spori abilitățile umane, pentru a automatiza sarcinile repetitive, pentru a oferi recomandări personalizate și pentru a lua decizii bazate pe date cu rapiditate și precizie”, a declarat Mike Glennon, analist senior de cercetare de piață în cadrul echipei Customer Insights & Analysis a IDC. „Furnizorii de tehnologii de inteligență artificială trebuie să știe care sunt cele mai mari și cele mai rapide oportunități de creștere, dar fără date acestea devin doar o altă opinie. Ghidul IDC AI Spending Guide oferă fundamentul pentru strategia de marketing prin acoperirea cuprinzătoare a oportunităților de AI și oferă o bază solidă pentru o concentrare pe piață care se leagă de capacitățile companiilor.”

China, a treia piață după SUA și Europa de Vest

Un indicator al amplorii pe care o vor lua cheltuielile pentru sistemele centrate pe inteligența artificială în următorii cinci ani este faptul că doar unul dintre cele 36 de cazuri de utilizare a inteligenței artificiale identificate de IDC va avea un o rată de creștere anuală mai mică de 24% în perioada de prognoză.

„(…) Cu sprijinul modelelor mari pre-antrenate, multimodale și a altor tehnologii, capacitățile AI vor fi aplicate la întregul proces de producție pe scară largă, promovând tehnologia de la concept la aplicarea pe scară largă, a declarat Xueqing Zhang, analist senior de piață în cadrul Departamentului de cercetare a întreprinderilor din China al IDC. „În viitor, atât problemele urbane la nivel guvernamental, cât și problemele de viață care sunt strâns legate de toată lumea se vor bucura de dividendele aduse de tehnologia AI și, în cele din urmă, vor introduce AI pentru toți.”

Din punct de vedere geografic, Statele Unite vor fi cea mai mare piață pentru sistemele centrate pe inteligență artificială, reprezentând peste 50% din toate cheltuielile pentru AI în perioada analizată. Europa de Vest va reprezenta mai mult de 20% din cheltuielile IT la nivel mondial, cu o CAGR pe cinci ani de 30%, una dintre cele mai rapide rate de creștere. China va fi a treia cea mai mare piață de AI, cu cea mai lentă rată de creștere (20,6% CAGR).

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (foto), anunţă că va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, proces în urma căruia va creşte siguranţa rutieră, iar trotuarele vor fi redate......
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor lucra timp de 2 – 4 ore, iar după accea vor bloca pușcăriile
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor ...
Poliţiştii de penitenciare vor fi marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru ...
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet important din acțiunile ITA Airways
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet ...
Lufthansa speră să transforme Aeroportul Fiumicino din Roma într-un hub aerian sudic pentru grupul german, care se va ...
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a anunțat în această seară că își dă ...