Intercontinental Exchange negociază achiziţia NYSE Euronext pentru 8 miliarde de dolari

Compania Intercontinental Exchange (ICE) negociază achiziţia rivalului NYSE Euronext pentru circa 8 miliarde dolari, tranzacţie care ar pune capăt celor peste două secole de independenţă a operatorului pieţei de capital din New York, unul dintre cele mai vechi simboluri ale capitalismului american.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 08:41
Intercontinental Exchange negociază achiziţia NYSE Euronext pentru 8 miliarde de dolari

Cele două companii negociau săptămâna trecută o tranzacţie, incluzând şi un schimb de acţiuni, care evalua NYSE la circa 33 de dolari pe titlu, au declarat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul american Wall Street Journal.

Tranzacţia ar putea implica preluarea NYSE de către ICE şi vânzarea diviziei de operaţiuni bursiere din Franţa, Olanda, Belgia, şi Portugalia, au spus sursele.

Un anunţ ar putea veni chiar joi. Reprezentanţi ai ICE şi NYSE au refuzat să comenteze.

ICE este în prezent o companie mai mare, în funcţie de valoarea de piaţă, decât NYSE Euronext. Capitlizarea ICE este de 9,3 miliarde de dolari, iar cea a NYSE de 5,8 miliarde de dolari.

Bursele au recurs în ultimii ani la fuziuni pentru compensa impactul concurenţei intense şi declinul constant al comisioanelor din trading încasate de la brokeri şi alţi participanţi pe piaţa de capital. Acest proces a părut însă să atingă limita anul trecut, când au eşuat amai multe planuri de fuziune transfrontalieră, din cauza îngrijorării autorităţilor de reglementare.

Discuţiile ICE-NYSE vin la circa un an şi jumătate după ce ICE a încercat să preia cel puţin o parte a operaţiunilor NYSE. ICE şi Nasdaq OMX au propus în aprilie 2011 achiziţia NYSE Euronext pentru circa 11 miliarde de dolari. În cadrul tranzacţiei, ICE viza afacerile de instrumente derivate ale NYSE, iar Nasdaq operaţiunile bursiere.

Propunerea a picat în şase săptămâni, după ce Departamentul Justiţiei a avertizat că o va respinge, din raţiuni antitrust.

NYSE, care luase anterior decizia de a fuziona cu Deutsche Börse a respins oferta nesolicitată a ICE şi Nasdaq. Fuziunea NYSE cu Deutsche Börse a fost de asemenea respinsă de autorităţile de reglementare.

NYSE Euronext a fost înfiinţată în 2007, după ce NYSE a preluat a doua mare platoformă bursieră din Europa. În prezent, compania operează burse la Amsterdam, Lisabona, Paris şi Bruxelles, respectiv platforma Liffe, a doua piaţă pentru derivate din Europa. În plus, compania deţine trei burse din SUA, NYSE Arca, NYSE Amex şi New York Stock Exchange, dar şi alte platforme de tranzacţionare.

ICE deţine o importantă platformă online de tranzacţionare a contractelor futures cu mărfuri, energie şi instrumente financiare derivate în Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă "strategică", avertizând într-un raport publicat marţi că în joc este......
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...