Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate regulile propuse de CNCSU prin Hotărârea 73. Excepţii pentru vaccinaţi

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.
Ion Dobreanu - joi, 23 sept. 2021, 12:27
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare - Toate regulile propuse de CNCSU prin Hotărârea 73. Excepţii pentru vaccinaţi

Carantina de noapte va fi instituită în weekend în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori în ultimele 14 zile și pe tot parcursul săptămânii în zonele cu incidență a cazurilor COVID-19 de peste 7,5, conform deciziei de joi Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Sunt exceptate însă persoanele vaccinate anti-COVID, care vor putea ieși din casă și în intervalul 20.00-05.00.

În localitățile în care rata de infectare este mai mare de 6, dar nu depășește 7,5, magazinele vor fi închise de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Certificatul verde COVID rămâne în vigoare în zonele cu incidență cu peste 3 la mie.

Pentru copii, obligativitatea de a prezenta un test PCR NEGATIV, limita a crescut de la 6 ani, la 12 ani.

Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:

a)          creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori, între orele 20.00 şi 05.00.
b)        creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
c)           * creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d)          delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e)          introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru  persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Excepții:

a)deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și carefac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

b)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

d)deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

e)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

(2) Măsura prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art.2 – Se propune ca de la interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20,00-5,00 să se introducă o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19.

Art.3 – (1) Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

(3) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art.4 – Se propune creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

Art.5 – Se propune ca în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice să fie delimitate de restul spațiului, astfel încât accesul în aceste zone să fie permis doar pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, în baza unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Art.6 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.

Art.7 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

„Astăzi vom avea o şedinţă de Guvern pentru a adopta o hotărâre care să modifice câteva măsuri. Aş vrea să le spun românilor că nu se vor închide magazinele la ora 18,00 peste 4 la mie (incidenţă – n.r.), vom elimina această cerinţă, vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea şi sper că aşa a rămas – în zonele care sunt carantinate noaptea cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă. Nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat şi ai certificat de vaccinare să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea. Am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare. Şi copiii între 6 şi 12 ani nu vor mai fi testaţi dacă vor să meargă… peste 3 la mie. Sunt lucruri pe care le corectăm”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a precizat că o altă măsură care va fi aprobată stabileşte ca în mall-uri zona de food court să fie izolată şi să se poată intra doar în baza certificatului verde.

„Deci să rămână deschisă, dar cu certificatul verde, iar acolo unde ajunge (incidenţa – n.r.) la 6 la mie şi se face carantinarea pe timp de noapte se va permite ca cei care au certificat de vaccinare, aici vorbim de certificat de vaccinare, să poată să iasă liberi, dacă doresc”, a spus Cîţu.

El a reiterat că doreşte ca „România să rămână deschisă, economia să rămână deschisă”, adăugând că doar aşa pot exista resurse pentru a plăti „tot ceea ce vine în această iarnă şi în viitor”.

„Cei care sunt vaccinaţi nu pot să fie restricţionaţi pentru că unele dintre persoanele din România nu vor să se vaccineze. Trebuie să mergem mai departe. Mi se pare normal ca atunci când eşti vaccinat (…) să ieşi din casă dacă ai certificatul de vaccinare, să poţi să îţi permiţi să îţi vezi de viaţă, să mergi mai departe”, a spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...