Internetul în roaming din Europa se ieftineşte de la 1 ianuarie

Începând cu 1 ianuarie 2022, costul traficului suplimentar de internet în roaming scade în Europa, ca urmare a reglementărilor din programul "Roam like Home". Primul operatorul care a anunțat deja ieftinirea este Vodafone România.
Ion Dobreanu - sâm, 18 dec. 2021, 14:02
Internetul în roaming din Europa se ieftineşte de la 1 ianuarie

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus în planul tarifar nu a fost complet epuizat.

Astfel, traficul de internet suplimentar în roaming SEE scade pentru clienții Vodafone de la 0,0036/MB la 0,003/MB (TVA inclus), conform reglementărilor europene. De asemenea, va crește și volumul de date disponibil fără cost suplimentar în roaming SEE înclus în abonament.

Prevederile se aplică atât celor cu abonamente, cât și celor care folosesc o cartelă pre-pay.

SEE este Spațiul Economic European și este format din țările membre UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Vă reamintim că începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind „Roam like at home” nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană.

Acțiunea UE împotriva tarifelor de roaming

În 2013, Comisia Europeană a înaintat o propunere legislativă menită să elimine tarifele de roaming pentru cetățenii care călătoresc periodic în UE. În octombrie 2015, Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra faptului că aceasta ar trebui să intre în vigoare la 15 iunie 2017.

Astfel că, începând cu 15 iunie 2017, puteţi să vă folosiți dispozitivul mobil atunci când călătoriți în UE la aceleași tarife ca în țara de origine, cu alte cuvinte, să beneficiați de roaming la tarife naționale, în limita politicilor de utilizare echitabilă ale operatorilor.

De asemenea, documentul prevede o reducere progresivă, pe parcursul a cinci ani, a tarifelor pentru serviciile de date, de la 50 de euro pe Gigabyte la începutul anului 2017 până la 7,7 euro pe Gigabyte, începând cu 15 iunie 2017, la 6 euro pe Gigabyte, la 1 ianuarie 2018, apoi 4,5 euro în 2019, 3,5 euro în 2020, 3 euro în 2021 şi 2,5 euro în 2022.

Cu cât au scăzut tarifele de roaming?

Din 2007, UE a obținut reduceri de 92 % ale tarifelor cu amănuntul pentru apeluri, iar din 2009, UE a obținut reduceri de 92 % ale tarifelor pentru SMS-uri.

Transferul de date în roaming este acum cu până la 96 % mai ieftin față de 2012, când a început să se aplice primul plafon impus de UE pentru tarifele la serviciile de date în roaming.

Între 2008 și 2015, volumul serviciilor de date în roaming a crescut de peste 100 de ori.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...