INTERVIU – Efectele neaşteptate ale campaniei pro-vaccinare a industriei jocurilor de noroc din România

Campania plătită de cei mai mari jucători din sectorul pariurilor și cel de slot machines a fost o surpriză la care puțini se așteptau. Cei mai mari concurenți au renunțat la orgolii și au ales să investească pentru un bine comun: reîntoarcerea la normalitate. Sorin Georgescu, președintele ROMSLOT, explică pentru economica.net motivația campaniei și care sunt rezultatele înregistrate la aproape o lună de la lansarea mesajelor #NoiNeVaccinăm și ”Jucăm Responsabil, Ne vaccinăm”.
Ion Dobreanu - mar, 18 mai 2021, 06:27
INTERVIU - Efectele neaşteptate ale campaniei pro-vaccinare a industriei jocurilor de noroc din România

Economica.net: Puțini se așteptau ca prima campanie privată pro-vaccinare să vină chiar de la industria jocurilor de noroc. Care a fost motivația implicării într-o campanie de asemenea anvergură?
Sorin Georgescu, președinte ROMSLOT: Sunt mai multe considerente. Pe de o parte avem 45.000 de angajați care au resimțit din plin efectele Covid-19. Sunt oameni tineri, oameni care în ultimul an au fost mai mult în șomaj tehnic decât la birou sau în locații, viața lor a fost dată peste cap și marea problemă era că nu aveau nicio motivație să se imunizeze. Să fim realiști, acești 45.000 de oameni au văzut că industria jocurilor de noroc a fost primul sector cu activitate suspendată de fiecare dată când a crescut incidența cazurilor de Covid-19. Iar suspendarea activității a avut loc în ciuda faptului că nu am avut niciun focar în locații, am investit mult în respectarea tuturor normelor. Din acest motiv, a fost un pas natural să punem umărul la această campanie pro-vaccinare. Din momentul în care un angajat este vaccinat, el devine un ambasador pentru imunizare, spune mai departe experiența pe care a avut-o, poate să își convingă inclusiv familia, prietenii.

Economica.net: Cred că ați fost prima industrie care a ieșit inclusiv în zona de retail cu mesaje pro-vaccinare. Câți oameni au văzut acele mesaje?
Sorin Georgescu, președinte ROMSLOT: Încă din momentul în care s-a născut ideea să punem bazele unei campanii pro-vaccinare, știam clar că trebuie să îmbinăm elementele online și offline, digital și clasic. Industria jocurilor de noroc, indiferent că vorbim de agenții de pariuri sau săli de slot machines, este foarte bine reprezentată în segmentul de real estate, având multiple locații închiriate atât în mediul urban, în orașele mari și mici, cât și în mediul rural. Cei mai mulți dintre oamenii de pe stradă care trec pe lângă sălile de jocuri nu sunt clienți și nici cunoscători ai industriei, dar cu siguranță observă că într-o intersecție sunt mai multe branduri diferite ai industriei jocurilor de noroc ce au locații unele lângă altele. Deși fiecare brand are altă identitate, prin această campanie există o unitate la nivel de mesaj care este diseminat în același mod de toate companiile. Iar primul pas al campaniei a fost să le arătăm angajaților și clienților că suntem uniți. Toate marile companii au afișat pe ușile locațiilor același mesaj: ”Jucăm Responsabil, Ne Vaccinăm”. Iar efectele s-au văzut inclusiv la cei care nu ne sunt clienți, oamenii au remarcat mesajul. Când vezi același mesaj zi de zi – el îți devine familiar, există un call to action.

Sorin Georgescu
Sorin Georgescu

Economica.net: Am văzut o implicare puternică pe zona de online. Cât de ușor a fost să aduceți la o singură masă toți jucătorii din această industrie?
Sorin Georgescu, președinte ROMSLOT: Avem valori comune, era un moment critic să ne unim forțele. Vă dau un exemplu concret: audiența de pe Facebook a trei dintre cei mai mari jucători din zona de pariuri depășește 1 milion de persoane. Zi de zi, fiecare dintre aceste companii a postat același mesaj, același testimonial al unui angajat. Sunt mesaje reale, credibile, în care angajații noștri vorbesc despre experiențe personaje, motivele pe care se imunizează.

Economica.net: Dar cât de credibil este mesajul unui angajat al unei industrii cu care puțină lume intră în contact?
Sorin Georgescu, președinte ROMSLOT: În industria jocurilor de noroc lucrează oameni profesioniști și capabili, la fel ca în orice altă industrie. Industria jocurilor de noroc oferă multiple oportunități de dezvoltare profesională, fie că vorbim de oportunități pentru profesioniști de marketing, vânzări, resurse umane, economiști, management sau operațional. Avem de asemenea un procent foarte ridicat de tineri cu diferite studii care aleg să lucreze în industria noastră. Mulți dintre ei se angajează în timpul facultății, își plătesc studiile, dar descoperă că pot să crească în cadrul companiilor din industrie, sunt motivați să rămână și pun bazele unei cariere. În plus, angajații din industria jocurilor de noroc au suferit la fel de mult precum cei din cele mai afectate industrii precum Horeca, turism, divertisment. Toți au fost în șomaj tehnic, toți au aceleași frici, toți își pun întrebarea de ce s-ar imuniza dacă nu au nicio garanție că mâine o să le fie mai bine. Sunt milioane de români cu aceleași frici, iar campania noastră are mesaje pentru toți.

Economica.net: Probabil cea mai vizibilă parte a campaniei sunt spoturile tv. Sunt atipice, difuzate în alte intervale orare decât reclamele cu care ne-a obișnuit industria.
Sorin Georgescu, președinte ROMSLOT: Campania tv este și partea cea mai costisitoare a campaniei pro-vaccinare pe care am finanțat-o integral, noi, cei din industrie. Spoturile nu sunt difuzate gratuit, dar sunt atipice. Disruptive. Sunt efectiv mesajele colegilor noștri, nu sunt regizate, nu sunt impuse, am renunțat inclusiv la coloana sonoră pentru că am vrut ca aceste reclame să iasă în evidență prin simplitatea lor. Iar reacția clienților, angajaților și autorităților a fost extraordinară.

Economica.net: Care este ținta finală a campaniei?
Sorin Georgescu, președinte ROMSLOT: Ținta finală este întoarcerea la normalitate, reluarea activității industriei, reluarea angajărilor în industrie – pentru că avem, din păcate, angajați care ne-au părăsit. Iar statul român este marele câștigător, această industrie – în momentul în care funcționează – plătește taxe zilnice de aproape 2,5 milioane de euro pe zi, acești bani ajung la bugetul de stat, acești bani pot să fie folosiți pentru modernizarea României.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...