INTERVIU. Kiril Dinov, VTEX: Segmentul de cumpărători care “vânează” reduceri este, totodată, și cel cu cea mai mare rată de retur

În ceea ce privește consumatorii români, există un număr semnificativ care caută în general reduceri în perioada Black Friday, iar business-urile trebuie să își asume un anume grad de risc pentru că acest segment de cumpărători care “vânează” reduceri este, totodată, și cel cu cea mai mare rată de retur, a declarat într-un interviu acordat ECONOMICA.NET, Kiril Dinov, VP of Sales Eastern Europe în cadrul platformei enterprise de comerț digital VTEX.
Lidia Neagu - Dum, 28 nov. 2021, 23:00
INTERVIU. Kiril Dinov, VTEX: Segmentul de cumpărători care “vânează” reduceri este, totodată, și cel cu cea mai mare rată de retur

Kiril Dinov are 10 ani de experiență în comerț electronic, marketing și vânzări B2B. De-a lungul anilor, a ocupat poziții de Marketing Manager în cadrul câtorva retaileri online, cel mai mare dintre aceștia – Stilago by Studio Moderna Fashion Group, care opera în 14 țări, inclusiv în CEE. De asemenea, a făcut parte din echipa Retargeting.Biz în calitate de Chief Commercial Officer, unde a dezvoltat parteneriate strategice cu Google și Facebook, parteneriate cu platforme de ecommerce din Europa și echipe locale în Bulgaria, Grecia și Ungaria. De la începutul lunii iulie 2020, Kiril face parte din echipa VTEX și este responsabil pentru vânzări și dezvoltarea afacerilor în Europa Centrală și de Est.

„În ceea ce privește consumatorii români, observăm că există un număr semnificativ care caută în general reduceri în această perioadă, iar business-urile trebuie să își asume un anume grad de risc pentru că acest segment de cumpărători care “vânează” reduceri este totodată și cel cu cea mai mare rată de retur”, a spus Kiril Dinov.

În opinia sa, sectorul de ecommerce a evoluat mult în ultimii cinci ani, din care ultimii doi ani au avut cele mai mari rate de creștere. În acest context, companiile se folosesc tot mai mult de inteligența artificială pentru a personaliza procesul de cumpărare și a oferii utilizatorilor o experiență cât mai bună.

„Dacă este să luăm în calcul și situația pandemică actuală, este de înțeles de ce tot mai multe companii ce aveau doar prezență fizică pe piață trec prin această transformare digitală și sunt dornice să implementeze o abordare de tip omnichannel – adică una prin care pot fi prezenți atât în magazinele fizice, cât și în mediul online, oferind astfel o experiență de cumpărare unitară”, a explicat reprezentantul VTEX.

Însă, atrage atenţia Dinov, este însă important să ținem cont de faptul că, odată ce restricțiile impuse de pandemie se vor reduce, va exista în mod previzibil o scădere în sectorul de ecommerce. Iar acest lucru forțează companiile să aibă o abordare creativă și flexibilă pentru a-și menține creșterea.

Piața din România, mai matură decât cea din Bulgaria

La fel ca în cazul României, sectorul de ecommerce din Bulgaria a crescut odată cu pandemia de COVID. Unele domenii din ecommerce au avut creșteri mult mai mari decât media pieței, cum este domeniul alimentar. De exemplu, unul dintre cei mai mari jucători online din sectorul alimentar – Ebag.bg – a avut o creștere de 67,44% YoY, comparat cu 2020, ceea ce a demonstrat industriei că cei care s-au adaptat rapid și au implementat soluții care să răspundă nevoilor pieței au avut de câștigat.

Cu toate acestea, potrivit lui Dinov, piaţa din România este mai matură decât cea din Bulgaria datorită unei concurenţe mai puternice. Acest lucru se observă şi din perspectiva serviciilor ce le sunt oferite cumpărătorilor.

„Din punctul meu de vedere, pare că piața din România este mai matură decât cea din Bulgaria, ținând cont de faptul că business-urile românești au fost forțate să se miște mai repede decât cele din țara vecină, concurența fiind mai puternică. Iar această accelerare este vizibilă nu doar din punctul de vedere al tehnologiei folosite, dar și din perspectiva serviciilor ce le sunt oferite cumpărătorilor”, a spus Dinov.

Acesta consideră că pentru a crește industria de ecommerce din Bulgaria e nevoie de mai mulți parteneri pentru retaileri și branduri, parteneri care să ofere platforme de vânzări automatizate sau agregatoare de firme de curierat – tool-uri importante pentru un magazin online sau un marketplace online de succes.

Cumpărături cu Asistență Vocală, prin WhatsApp – noul trend al pieţei

În următorii cinci ani, modul în care oamenii fac cumpărături online se va transforma considerabil faţă de prezent. Potrivit oficialului VTEX, funcționalitățile de live shopping și comerț conversațional au depășit deja etapa de simple tendințe, devenind o realitate în industria de ecommerce.

„În Asia, de exemplu, au luat deja o amploare considerabilă, iar consumatorii apelează tot mai des la aceste instrumente. Este practic vorba de un nou mod de a interacționa cu clienții tăi, cei existenți și cei viitori. Imaginați-vă, de exemplu, un magazin alimentar care are funcția de Live Shopping implementată: poți ruga reprezentantul de vânzări de la raionul de pește să îți prezinte oferta care se regăsește la raft, astfel încât să îți poți alege exact produsul pe care ți-l dorești. În aceeași manieră, poți vorbi cu un consultant dintr-un magazin de fashion, iar acesta îți poate prezenta perechea de încălțăminte pe care ți-o dorești din orice unghi, îți poate spune mai multe despre materialele folosite și așa mai departe”, explică Kiril Dinov.

De asemenea, Asistența Vocală pentru cumpărături rapide a devenit, în același mod, nu doar un trend, ci o realitate. Prin intermediul WhatsApp poți dicta lista de cumpărături, iar produsele se vor adăuga automat în coș, plansându-se astfel inclusiv comanda.

Marketplace-urile, de asemenea, vor deveni alegerea tot mai multor companii mari. „Totul ține de comoditate, de eficiență, rapiditate și confort, iar marii jucători din piață au înțeles deja că genul de magazine în care poți găsi tot ce îți dorești și a căror gamă de produse acoperă toate segmentele și nevoile clienților sunt acelea care vor atrage în viitorul foarte apropiat cei mai mulți cumpărători”, conchide Dinov.

VTEX s-a listat recent pe Bursa de la New York și are la București peste 25 de angajați și colaboratori. Alte 50 de persoane lucrează pentru proiectele VTEX în cadrul rețelei de parteneri. Pentru 2021 si 2022, compania a bugetat în România investiții de peste 10 milioane de dolari. Compania oferă soluții de comerț end-to-end global, complet integrate, cu marketplace nativ și capacități Order Management System (OMS).

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...