Interzicerea exporturilor de grâu – Opinie Pro Agro: Preţurile nu au scăzut

Preţurile de achiziţie la grâu pe piaţa internă depăşesc, în acest moment, 0,93 - 0,95 lei/kg, în contextul interzicerii exportului, existând practica refuzării vânzării cu scopul de creştere şi mai mare a preţului, a anunţat joi Federaţia Naţională Pro Agro.
Economica.net - joi, 16 apr. 2020, 08:34
Interzicerea exporturilor de grâu - Opinie Pro Agro: Preţurile nu au scăzut

Precizarea a fost făcută „în contextul protestelor apărute în spaţiul public, pe tema interzicerii exporturilor de cereale conform Ordonanţei Militare nr. 8, în vigoare din data de 10 aprilie 2020, respectiv susţinerile în conformitate cu care piaţa cerealelor a înregistrat scăderi ale preţului”.

„Deşi au existat voci care au criticat această măsură, respectiv comunicări în conformitate cu care decizia de interzicere a exportului (către ţările terţe) a afectat preţul grâului pe piaţa internă până la 0,7 lei/kg, am decis consultarea membrilor Pro Agro cu activităţi de morărit şi panificaţie pentru a putea avea o imagine clară, raportată la piaţa de profil şi preţurile practicate în mod real în această perioadă.”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Pro Agro reclamă în acelaşi timp „o practică de dezinformare cu privire la pierderile reale ale producătorilor de cereale, mai ales în condiţiile în care exporturile de până la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 8 s-au situat la 86% din target.”

„Având în vedere iminenta criză economică care va afecta România în perioada următoare, considerăm cu tărie că este extrem de important ca în ponderea comerţului intra comunitar şi a exporturilor, cea mai însemnată categorie de produse să fie cele cu valoare adăugată şi nu materia primă. Este necesar ca în această perioadă, extrem de dificilă pentru economia românească, să manifestăm solidaritate, inclusiv între sectorul producţiei primare şi cel al procesării, în detrimentul lobbyului agresiv care prezintă scăderi alarmante, de 20 euro pe tona de grâu, mai ales având în vedere că, în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei Militare nr. 8, comerţul intracomunitar nu a fost în vreun fel restricţionat.”, se mai precizează în comunicat.

În aceste condiţii, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro solicită Guvernului României o analiză a stocurilor de cereale existente, raportat la necesarul din panificaţie, la cel din zootehnie, dar şi la necesarul ce reprezintă rezerva de stat.

„În măsura în care se va constata că există cantităţi suficiente consumului intern, propunem stabilirea unor contingente pentru porumb, chiar înainte de încetarea situaţiei de urgenţă, având în vedere că din cauza pestei porcine sectorul zootehnic nu susţine un consum semnificativ, consecinţa fiind aglomerarea spaţiilor de stocare.”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro propune actualizarea listei produselor agroalimentare pentru care se interzice/se suspendă exportul pe perioada stării de urgenţă, în sensul eliminării produselor procesate din materie primă de pe piaţa internă, cu scopul protejării industriei interne.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...