Cât va costa întreținerea în blocurile din București în această iarnă

Întreţinere bloc Bucureşti 2022-2023. Iarna care vine este prima după 11 ani în care bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor plăti un preț mai mare pentru gigacalorie. Cât va fi, estimativ factura la o garsonieră și la un apartament de două, trei și patru camere, în textul de mai jos
Mihai Nicuţ - joi, 15 sept. 2022, 20:43
Cât va costa întreținerea în blocurile din București în această iarnă

Cât va costa întreținerea în blocurile din București în această iarnă – La finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare. Astfel, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, gigacaloria costă acum în București 330 de lei, fără TVA.

Așadar, sezonul rece care urmează este primul în care bucureștenii vor plăti prețul majorat al energiei termice. În aceste condiții, probabil mulți se întreabă cât vor avea de plată pentru întreținere la iarnă.

Pe baza datelor din trecut și a informațiilor obținute de la oameni din sistem am putut să calculăm câteva valori aproxomative, din care rezultă un lucru cert: dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze.

Am ales luna ianuarie, în teorie cea mai friguroasă din an, iar calculele noastre, bazate pe temperaturile obișnuite la care Termoenergetica livrează energia termică și pe niște consumuri de apă caldă obișnuite arată în felul următor:

Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.

Gazul pentru termoficarea din București are prețul plafonat

Potrivit ultimelor reglementări, CET-urile Elcen din București care produc energia termică pe care Termoenergetica o distribuie în Bucurețti plătesc gazele la un preț plafonat. Gazul ar urma să fie exclusiv cel din producția internă (extras preponderent de Romgaz) și este cumpărat de Elcen la un preț de 150 de lei/MWh, mmult sub prețul de piață. Și, de fapt, și semnificativ sub prețul plafonat pe care îl plătește și populația care se încălzește cu centrale de apartament – 310 lei/MWh, preț final cu tarife de rețea și taxe.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – date Eurostat
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – ...
Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, după un avans de 0,5% în UE şi......
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
România se situează pe locul întâi în regiunea Europei de Sud-Est în funcție de numărul de comenzi și pe doi, la ...
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile continuă extinderea rețelei sale 5G la nivel național și, începând de joi, le oferă utilizatorilor ...
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România va derula, în perioada 1 - 22 ianuarie 2024, lucrări de actualizare şi îmbunătăţire a sistemelor sale ...