Întrevederea între Joe Biden şi Xi Jinping ar urma să aibă loc pe 15 noiembrie – surse

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping ar urma să aibă o întrevedere pe 15 noiembrie la San Francisco, pentru primul summit între cele două puteri după un an, informează joi AFP, care citează surse apropiate dosarului.
AGERPRES - joi, 09 nov. 2023, 09:58
Întrevederea între Joe Biden şi Xi Jinping ar urma să aibă loc pe 15 noiembrie - surse

Cele două părţi nu au fixat încă data, însă ele şi-au făcut aranjamentele ca întrevederea să aibă loc miercuri, 15 noiembrie, au informat un responsabil american şi un diplomat cu sediul la Washington, ambii citaţi sub protecţia anonimatului.

Întrevederea va avea loc în marja unui summit al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), SUA participând la summit în calitate de gazdă, iar China ca membră.

Întrevederea dintre cei doi preşedinţi nu a fost confirmată de cancelarii, însă cele două părţi au lăsat să se înţeleagă că se aşteaptă ca aceasta să aibă loc.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat pe 31 octombrie că SUA speră să aibă „o conversaţie constructivă (cu China) la San Francisco”.

Această întrevedere va fi prima între cei doi lideri după cea din noiembrie 2022 în Bali, în marja unui summit G20. La acea dată, cei doi preşedinţi au calificat ambii întrevederile drept pozitive, afirmând că ei caută mijloace pentru a evita conflictele între cele două mari puteri mondiale.

Însă, la începutul anului, SUA au denunţat prezenţa deasupra teritoriului lor a ceea ce ele au calificat drept un balon de spionaj chinez.

În ceea ce priveşte China, aceasta şi-a exprimat indignarea cu privire la presiunile americane în creştere, în special privind cipurile electronice, Washingtonul având temerea că Beijingul s-ar putea servi de ele în scopuri militare.

Tensiunile sunt foarte mari în special cu privire la Taiwan, pe care Beijingul îl consideră teritoriu al său şi pe care doreşte să-l reocupe.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...