Introducerea unei taxe de habitat la Timişoara pentru repararea clădirilor istorice, respinsă

Economica.net
29 05. 2012
bani_leu_lei_curs___355798_53621700_45174300

Marţi, la ultima şedinţă a Consiliului Local Timişoara din acest mandat, consilierii au decis să respingă proiectul de hotărâre privind introducerea taxei de habitat în municipiu, în valoare de 40 de lei.

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat că i se pare „ruşinos” că un oraş care aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană nu poate găsi resursele necesare pentru un fond cu care să se reabiliteze şcoli sau alte clădiri de interes public, declarate monumente istorice.

„Eu am făcut această propunere de 40 de lei pe an, ceea ce înseamnă vreo trei lei şi ceva pe lună, tocmai ca să facem dovada că trebuie să avem o contribuţie la bunurile patrimoniale care ne caracterizează şi cu care ne fălim atâta”, a spus primarul.

Primăria Timişoara a mai dorit să introducă taxa de habitat în 2009 şi 2010. În 2009, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi, iar în 2010, în urma unei dezbateri publice, primarul Gheorghe Ciuhandu a anunţat că Executivul local renunţă la această taxă şi a propus în schimb înfiinţarea unui fond de solidaritate la care să contribuie toţi cei interesaţi de soarta clădirilor istorice, fond care nu s-a mai înfiinţat.

Şeful Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bodo, declara recent că taxa de habitat este necesară pentru a se strâge bani cu care să fie reabilitate clădirile monument istoric din municipiu.

„Fiecare timişorean care deţine un imobil şi are domiciliul în Timişoara ar trebui să plătească 40 de lei pe an. Suma ar urma să se achite în două rate egale: până la 31 martie 2013, respectiv 30 septembrie 2013. În cazul neachitării la scadenţă, se vor adăuga penalizari de doi la sută pe lună”, spunea Bodo.

Din banii adunaţi pe primul an, Primăria Timişoara propunea refacerea faţadelor a trei clădiri istorice, unităţi de învăţământ din zona centrală a Timişoarei – Liceul „Nikolaus Lenau”, Liceul Teoretic „J.L. Calderon” şi Colegiul Naţional „C.D. Loga”.

Pe de altă parte, Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT) atrăgea atenţia că modul de impunere a acestei taxe, aşa cum fusese propus de Executivul Primăriei Timişoara, nu poate fi acceptat din mai multe motive.

„Cetăţenii nu au bani să-şi plătească întreţinerea, se percepe o taxă egală pe contribuabil chiar dacă un contribuabil are o amărâtă de garsonieră sau un palat în centrul oraşului, se impune plata acestei taxe doar persoanelor fizice, pe când persoane juridice nu plătesc, proprietarii de imobile care deţin imobile în Timişoara, dar au domiciliul în afara Timişoarei nu plătesc această taxă, iar condiţiile de plată nu sunt corecte”, declara corespondentului MEDIAFAX Petru Olariu, preşedintele FALT.