1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Investiții străine de sub 30 de milioane de euro în agricultură și industria alimentară în prima jumătate a acestui an

Acţionarii străini au ezitat, în pima parte a acestui an, să mai pompeze bani în filialele lor cu activităţi în agricultură și industria alimentară din România. Majărările de capital au totalizat sub 30 de milioane de euro, din care aproape jumătate aparțin aceluiași investitor.

06 sep, 2020 | | ECONOMICA.net

Doar 11 multinaționale cu afaceri în agricultură și industria alimentară au trimis anul acesta în România sume de ordinul miilor de euro, astfel încât să se încadreze în primele 40 de societăți după participarea străină la capitalul social, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informațiilor publice ale Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

În total, este vorba despre aproximativ 27,7 milioane de euro sub formă de aport la capital, din care aproximativ jumătate este investiția grupului turc ETI European Food Industries care operează la Craiova o fabrică de dulciuri.

Mai exact, conform datelor ONRC analizate de ECONOMICA.NET, ETI European Food Industries a beneficiat în aprilie de o majorare a capitalului subscris de peste 14,4 milioane de euro. Banii au venit din Turcia și este cea mai mare investiție străină a lunii, conform clasamentului ONRC. ETI a raportat în 2019 un business de peste 94,4 milioane de lei și are peste 300 de angajați.

Spre comparație, conform unei analize anterioare a ECONOMICA.NET, în 2018, multinaționalele din acest domeniu de activitate au trimis filialelor din țară în jur de 450 de milioane de euro. Cea mai mare investiție în acest domeniu a lui 2018 a fost de peste 230 de milioane. De asemeneaa, pentru a ne raporta la activitatea investițională a lui 2019, doar în luna iulie anul trecut, cea mai mare investiție străină în agricultură s-a cifrat la 14,8 milioane de euro ( Premium Pork SA), iar în restul lunilor au fost mai multe majorări de capital de peste 2 milioane de euro.

A doua cea mai mare investiție străină a acestei jumătăți de ani vine din Australia pentru finanțarea unei companii care se ocupă cu vânzarea de îngrășăminte. Filiala din România a Nufarm a primit în martie un aport de capital de 9,9 milioane de euro.

Urmează investiția grupului arab Al Dahra Agriculture, care controlează cea mai mare suprafață arabilă a țării, după achiziția Agricost SRL a omului de afaceri Constatin Duluțe.Al Dahra a majorat capitalul social al societății din România cu aproximativ 1 milion de euro în luna februarie.
Restul investițiilor sunt sub pragul de 1 milion de euro, cea mai mare sub această limită fiind a grupului leton Food Union care controlează 80% din acţiunile producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux din Alba ( 99.100 de euro).

Menţionăm că valoarea investiţiilor din agricultură şi clasamentul realizat de ECONOMICA.NET au reieşit pe baza clasamentului primelor 40 de societăţi după participarea străină la capitalul social total subscris, în echivalent valută, în perioada ianuarie-decembrie, realizat de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO