Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom

Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai multe state membre UE, de teama unei concurenţe incorecte create de subvenţiile chineze. În replică, Beijingul a criticat comportamentul "protecţionist" al blocului comunitar, ceea ce a pus presiune asupra relaţiilor dintre UE şi China, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat marţi.
AGERPRES - mar, 16 apr. 2024, 14:25
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing - articol European Newsroom

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat investigaţii asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene, care sunt destinate pentru o serie de parcuri eoliene construite în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria, aceasta fiind cea mai recentă măsură a Bruxelles-ului care vizează subvenţiile de care au beneficiat producătorii chinezi de tehnologie verde, bănuiţi că subminează concurenţa corectă.

Comisarul european pentru Competiţie, Margrethe Vestager, a anunţat demararea acestei investigaţii într-un discurs pronunţat la Universitatea Princeton din SUA. „China este pentru noi, simultan, un partener în combaterea schimbărilor climatice, un competitor economic, şi un rival sistemic. Iar ultimele două dimensiuni sunt din ce în ce mai convergente”, a declarat Vestager în discursul său.

Potrivit organismului de lobby WindEurope, turbinele eoliene chineze sunt oferite oferite în prezent în Europa la preţuri de până la 50% mai mici decât cele produse în Europa, într-un moment când Bruxelles-ul vrea o creştere semnificativă a producţiei de energiei regenerabilă, cu obiectivul ajungerii la emisii zero de gaze cu efect de seră în 2050. În cadrul producţiei sale de energie regenerabilă, UE vrea să se îndepărteze de supra-dependenţa de tehnologia chineză ieftină.

În Spania de exemplu, grupul chinez China Three Gorges Group este implicat în procedurile de licitaţie pentru două mari proiecte de energie regenerabilă, care împreună au o capacitate de 1.500 de MW de energie verde. La ambele licitaţii, grupul chinez concurează cu unele nume mari de pe piaţa europeană de electricitate, precum Naturgy, Engie şi Verbund.

Vineri, ministrul chinez al Comerţului a acuzat Comisia Europeană că urmăreşte acţiuni „protecţioniste”, în dauna iniţiativelor verzi, prin lansarea de investigaţii asupra subvenţiilor chineze. „Nu înţelegem cum, pe de o parte, Comisia Europeană flutură stindardul dezvoltării sustenabile verzi iar, pe de altă parte, se angajează în operaţiuni protecţioniste”, a declarat ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, cu prilejul unui forum economic Italia-China organizat în oraşul Verona.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire: „Europa trebuie să îşi redobândească puterea economică”

Îngrijorate de impactul asupra economiilor lor, UE şi SUA urmăresc cu atenţie progresele economice ale Beijingului.
„Economiile noastre nu pot absorbi asta. Este periculos nu numai pentru competitivitatea noastră. Pune în pericol şi securitatea noastră economică. Am văzut cum dependenţele unilaterale pot fi utilizate împotriva noastră. Şi de acea Europa, nu doar SUA, reacţionează”, a spus Vestager la New Jersey.

Ancheta UE asupra parcurilor de turbine eoliene vine la scurt timp după criticile formulate recent de SUA faţă de capacităţile industriale în exces ale Chinei. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat recent că Washington-ul „nu va accepta” ca produsele chineze la preţuri reduse să inunde piaţa mondială.

SUA sunt îngrijorate că subvenţiile Beijingului vor duce la şi mai multe capacităţi de producţie decât poate absorbi piaţa mondială, rezultatul fiind o explozie a exporturilor ieftine în sectoare precum panourile fotovoltaice şi vehiculele electrice, şi sugrumând astfel creşterea acestor sectoare în alte părţi.

Săptămâna trecută, miniştrii Economiei din Germania, Franţa şi Italia, primele trei economii din zona euro, s-au întâlnit în apropiere de Paris cu prilejul celei de a treia reuniuni trilaterale cu privire la puterea economică a Europei şi actualele provocări la adresa securităţii economice, inclusiv a celor venite din China.

„Europa trebuie să îşi redobândească puterea economică, trebuie să redobândească riscul şi inovaţia, şi trebuie să îşi redobândească prosperitate”, a declarat ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire. Potrivit acestuia, „nimeni nu poate accepta ca europeni să vadă cum prosperitatea lor relativă se diminuează comparativ cu cea a americanilor”, adăugând că China şi SUA „nu vor oferi niciun fel de discounturi Europei” şi subliniind că „nu există nicio secundă de pierdut” în definirea strategiei economice a UE.

Trenuri electrice în Bulgaria, panouri fotovoltaice în România

Noile investigaţii asupra turbinelor eoliene vin după anchetele anterioare ale UE privind subvenţiile chineze pentru panouri fotovoltaice, automobile electrice şi trenuri, în contextul escaladării tensiunilor comerciale cu Beijingul. Iniţiativa a fost lansată conform noilor reguli introduse anul trecut cu obiectivul de a împiedica subvenţiile străine să submineze concurenţa corectă în UE.

UE a demarat prima sa anchetă, conform Regulamentului privind subvenţiile străine, în luna februarie, când aluat în vizor o subsidiară a producătorului chinez de material rulant CRRC, care a luat parte la o licitaţie privind furnizarea de trenuri electrice demarată de Bulgaria. Investigaţia a fost închisă după ce acea subsidiară s-a retras din procedura de licitaţie.

O a doua investigaţie vizează producătorii chinezi de panouri fotovoltaice, care au participat la o licitaţie având drept obiect
proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, proiect finanţat parţial cu fonduri europene.

„În urmă cu doar o săptămână, am demarat investigaţii asupra ofertelor depuse de companii chineze, care este posibil să fie avantajate în mod incorect, la licitaţiile pentru panouri fotovoltaice în România”, a spus Vestager în discursul său ţinut la Princeton.

Conform Regulamentului UE privind subvenţiile străine, companiile sunt obligate să notifice participarea lor la procedurile de licitaţie publică din UE, atunci când valoarea estimată a acestor contracte depăşeşte 250 milioane de euro şi atunci când compania a beneficiat de o contribuţie financiară străine de cel puţin patru milioane de euro dintr-o terţă ţară în ultimii trei ani de dinainte de notificare.

Regulamentul privind subvenţiile străine a intrat în vigoare la 12 iulie 2023. Regulile permit Comisiei Europene să adreseze distorsiune provocate de subvenţiile străine şi deci permit UE să asigure un mediu concurenţial egal pentru toate companiile care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa internă, în timp ce rămâne deschisă la comerţ şi investiţii.

În urma examinării preliminare a tuturor observaţiilor, Comisia a considerat că este justificat să iniţieze o investigaţie aprofundată pentru doi ofertanţi la licitaţia din România, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă.

Impasul continuă în domeniul vehiculelor electrice

În discursul ţinut la Universitatea Princeton, Vestager s-a referit şi la îngrijorările mai vechi ale UE cu privire la concurenţa incorectă din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice.

„În luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat o investigaţi asupra importurilor de vehicule electrice din China. Dacă vom ajunge la concluzia că acele automobile electrice au beneficiat de subvenţii ilegale, vom impune remedii”, a spus Vestager.

Potrivit Comisiei, în mod normal automobilele electrice chineze sunt cu aproximativ 20% mai ieftine decât modelele produse în UE. Investigaţia ar putea conduce la impunerea de tarife punitive.

Săptămâna trecută, constructorii germani de automobile au spus că se opun unor posibile tarife punitive europene asupra importurilor de automobile electrice din China. Asociaţia Constructorilor Germani de Automobile (VDA) a făcut un apel către ambele părţi să dea dovadă de disponibilitate şi să se angajeze în dialog pentru a evita evoluţiile dăunătoare pentru sector.

„Măsurile anti-subvenţii, precum tarife suplimentare, nu ar rezolva provocările pentru industria auto europeană şi germană. Dimpotrivă, obiectivul taxelor compensatorii avute în vedere de Comisia Europeană ar putea avea rapid un impact negativ în eventualitatea unui conflict comercial”, a declarat preşedintele VDA, Hildegard Müller pentru ediţia de duminică a cotidianului german Die Welt.

Potrivit Center Automotive Research producătorii germani de automobile vând 30 până la 40% din producţia lor pe piaţa chineză. În eventualitatea unor tarife punitive europene, aceşti producători ar fi prima ţintă a măsurilor chineze de răspuns.

Un anunţ preliminar din partea Comisiei este programat pentru data de 5 iunie, a adăugat publicaţia germană.

N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, Agerpres, ANSA, DPA, EFE, şi PAP, participante în proiectul enr.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...