1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Investiţie de 41 mil. euro la Cluj. O companie italiană face o centrală pe biomasă

O companie italiană va construi în satul Răscruci, judeţul Cluj, o microcentrală de producere a energiei electrice şi termice pe bază de biomasă, investiţia ridicându-se la aproximativ 41 de milioane de euro, anunţă autorităţile judeţene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

12 sep, 2012 | Mediafax

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Consiliul Judeţean Cluj, compania Romita Energie Verde urmează să construiască o microcentrală pe bază de biomasă în satul Răscruci, comuna Bonţida, în imediata apropiere a Parcului Industrial Tetarom III.

"Puterea nominală a microcentralei va fi de 10MW/h, aceasta reprezentând cea mai mare putere a unei microcentrale pe bază de biomasă din România şi printre cele mai mari din sud-estul Europei. Concomitent cu producerea de energie electrică, microcentrala de la Răscruci va produce şi energie termică la un preţ rezonabil, care va putea fi utilizată de companiile din zonă în multiple scopuri. Investiţia totală în acest proiect este de aproximativ 41 de milioane de euro", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii CJ Cluj au precizat că în procesul de producere a acestor energii din surse regenerabile microcentrala va folosi anual aproximativ 100.000 de tone de biomasă de tip lemn şi derivate - resturi de lemn pentru încălzire, rumeguş, ramuri de pomi, arbuşti, paie, "contribuind astfel inclusiv la asigurarea unui nivel sporit de protecţie a mediului în judeţ”"

"Co-finanţarea acestui proiect este aprobată din fonduri nerambursabile pe Măsura 4.2, din cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) - Creşterea competitivităţii economice, Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi, reprezentând cea mai mare sumă acordată pentru o întreprindere mică sau mijlocie în România. Construcţia microcentralei va începe în perioada imediat următoare, finalizarea ei realizându-se în maxim 18 luni de la demararea lucrărilor. În momentul finalizării ei, această investiţie va genera circa 50 de locuri de muncă, pregătirea de specialitate a personalului urmând a fi asigurată în colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca", se mai arată în comunicatul CJ Cluj.

Vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu a spus că prin sprijinirea investiţiei de la Răscruci, dar şi a altor proiecte de asemenea tip, care se vor realiza şi în alte zone ale judeţului, instituţia pe care o reprezintă urmăreşte "realizarea unei dezvoltări armonioase şi sustenabile a întregii regiuni, prin crearea de noi poli de dezvoltare în zonele judeţului care au beneficiat mai puţin de atenţia autorităţilor şi a investitorilor".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO