Investiţie „grea” la rafinăria Petrobrazi: a fost montată o „meduză” gigantică adusă din Germania

Este aproape ora pranzului si prognozele meteorologilor care anuntau prima zi caniculara din aceasta vara par sa se confirme. Deja sunt peste 30 de grade si asflaltul si fiarele care se intind in fata, pe cele 440 de hectare ale rafinariei Petrobrazi, sunt deja incinse.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 12:54
Investiţie

La fel de incinse sunt spiritele zecilor de muncitori si ingineri care pregatesc una din cele mai spectaculoase operatiuni ingineresti de la rafinarie, din ultimul deceniu: inlocuirea unei piese gigantice, de 78 de tone, esentiala pentru tranformarea titeiului in carburanti.

Piesa ce urmeaza a fi inlocuita seamana cu o meduza gigantica. Pe parcursul a doua ore, a fost ridicata cu o macara pe masura, la circa 100 de metri inaltime si a fost montata direct in varful unui turn inalt de beton. Este capul reactorului instalatiei de cracare catalitica unde vaporii usori extrasi din titei sunt separati de restul componentelor.
Instalatia este una foarte importanta pentru orice sofer. Aici titeiul este procesat si este extrasa benzina si alti compusi petrolieri cu valoare comerciala.

Piesa inlocuita ieri la rafinaria Petrobrazi a fost produsa tocmai in Germania, de compania Man. Pana si transportul a fost o provocare: din cauza dimensiunilor mari (11 metri lungime – aproape cat un bloc de 4 etaje), nu s-a putut realiza cu tiruri sau cu camioane. Asa ca s-a optat pentru transportul pe Dunare.

Modernizarea instalatiei de cracare catalitica face parte din programul OMV Petrom de modernizare a rafinariei Petrobrazi.

Costruita in 1934, rafinaria este una din cele mai vechi din Romania si din Europa. Incepand din 2010, Petrobrazi a intrat intr-un amplu proces de modernizare care presupune investitii de 600 de milioane de euro si urmeaza a se finaliza in cursul acestui an. In urma modernizarilor, va creste productia de motorina a rafinariei si de asemenea, se va imbunatati eficienta energetica. Petrobrazi este, in prezent, singura rafinarie ramasa in functiune din portofoliul OMV Petrom si are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane de tone/an, acoperind aproape in intregime productia de titei a companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...