Investiție în ceva ce părea imposibil. Producătorul de cosmetice CAHM Europe, un business antreprenorial de 29 de milioane de lei, va lansa anul viitor un produs care nu generează deșeuri după folosire

Compania antreprenorială CAHM Europe, cel mai mare furnizor de cosmetice pentru HoReCa și unul dintre cei mai mari jucători pe piața dezinfectanților, va lansa în prima parte a anul viitor, în urma unei investiții de jumătate de milion de euro, un produs unic în lume- niște perle de șampon pe care vrea să le comercializeze, pentru început, în Franța, țările nordice și SUA. Producătorul operează deja trei unități de producție în județul Prahova, dintre care una, dedicată și producției pentru retail, a fost inaugurată anul acesta după o investiție totală de 6 milioane de euro.
Alina Stanciu - mar, 20 dec. 2022, 22:03
Investiție în ceva ce părea imposibil. Producătorul de cosmetice CAHM Europe, un business antreprenorial de 29 de milioane de lei, va lansa anul viitor un produs care nu generează deșeuri după folosire

Zero Waste ( fără pierderi n.red), Water Free (fără apă), Better Habits for the Next Generation ( obiceiuri mai bune pentru viitoarea generație)”. Acesta era în 2017 ideea de sustenabilitate pe care antreprenorul Andrei Severin, fondatorul CAHM Europe, unul dintre principalii producători locali de cosmetice hoteliere, visa să o aducă la viață la un moment dat. Nu știa însă exact ce forma va lua dorința lui. Acum, cinci ani mai târziu, antreprenorul care controlează 75% din businessul cu produse cosmetice pe care l-a fondat ( restul de 25% aparține Roca Investments SA, potrivit termene.ro) se pregătește de lansarea pe piață a perlei de șampon, un produs de îngrijire personală încapsulat într-un biomaterial ce nu generează deșeuri după folosire.

Producția  și distribuția perlei de șampon, respectiv tot ce este legat de produsul cosmetic, de la dozator, la ambalare și cutii de transport nu presupune consum de plastic. În plus, soluția CAHM aduce o reducere de aproximativ 97% a dioxidului de carbon.

Practic, în în dezvoltarea acestui brevet unic la nivel mondial au fost luate în considerare următoarele aspecte: să fie un produs fără utilizarea plasticului, să aibă o formă plăcută sau să fie un produs foarte la modă, să fie o formulare lichidă și nu un produs solid (conform preferințelor consumatorilor rezultate în urma cercetărilor companiei), să fie foarte hidratant și să facă spumă, să determine corectarea comportamentului oamenilor în ceea ce privește „timpul de spălare” și educarea generațiilor următoare pentru a dezvolta obiceiuri mai bune de igienă.

Deja produsul a fost prezentat potențialilor clienți în cadrul târgului Equip Hotel de la Paris.

„În decembrie 2017, ușor trecut de ora 2 a.m., mă uitam la filmul SF, Valerian, iar o scenă din acest film mi-a sugerat că perlele ar putea fi răspunsul în căutarea noastră de sustenabilitate a produselor”. Acesta a fost începutul pentru perla de șampon, produs brevetat de CAHM ce va fi pus pe piață în luna martie sau aprilie 2023. Investiția inițială: multă voință, cinci ani și aproximativ jumătate de milion de euro.

Investiție în ceva ce părea imposibil

La o primă vedere majoritatea experților din chimie sau biomateriale ar fi spus că este imposibil și ar fi căutat alte soluții. Fiecare inovație are o cheie, un moment în care îți vine o idee sau când cineva îți dă o opinie, iar cu bagajul de cunoștințe pe care l-ai acumulat până în acel moment, reușești să îți luminezi calea. Implicațiile financiare sunt destul de ridicate le-aș estima la peste 500.000 de Euro, însă investițiile nu își au rostul dacă probele de laborator nu sunt promițătoare. Lucrurile minunate se pot face cu resurse extrem de limitate, vedem atâta chimie care se întâmplă în casele fiecăruia, însă implică multă perseverență și ne întoarcem la a lectura studii științifice atunci când un experiment nu este concludent”, ne-a explicat CEO-ul CAHM.

Potrivit acestuia, capacitatea inițială de producție pentru perla de șampon va fi de 21 milioane unități pe lună, iar piețele interesate de acest produs sunt Franța, țările nordice și, estimează compania, Statele Unite ale Americii.

„Ne dorim să fie produsul ce va schimba obiceiurile de spălare ale următoarei generații. Produsul acesta îndrăznește să încerce să redefinească întreaga piață. La acest moment considerăm că întreaga piață de produse de igienă umană este un „Red Ocean”, iar Perla are misiunea de a crea noul „Blue Ocean”, conchide antreprenorul.

Investiție de 6 milioane de euro într-o nouă unitate de producție

CAHM Europe a inaugurat în acest an cea de-a treia unitate de producție, după o investiție totală de 6 milioane de euro. Localizată la Băicoi, Prahova, noua fabrică are 3.500 de mp și operează cu energie electrică obținuță din surse regenerabile. În total, compania dispune  de 6.500 mp construiți din care 3.500 mp pentru producție și 3.000 mp pentru depozitare. Celelalte două fabrici, unde se produc zilnic aproximativ 3 camioane de săpunuri și șampoane solide și lichide (peste 200.000 de produse), sunt situate tot la Băicoi.

„În noua fabrică avem un spațiu de producție exclusiv dedicat zonei de retail, care ne permite să inițiem proiecte noi în această direcție”, mai spune managerul potrivit căruia pentru CAHM lucrează 75 persoane.

Exportă 25% din marfă

CAHM produce atât mărcile proprii cât și mărci private ale marilor retaileri. Peste 25% din vânzările anuale sunt generate din export, compania acoperind peste 28 de țări europene printre care Bulgaria, Ungaria, Grecia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Franța, Italia, Spania. Au exporturi și în Bosnia, Ucraina, Georgia, Albania și Finlanda.

„Avem în portofoliu toate lanțurile importante, precum Phoenicia, Continental, Unita, Bacolux, Rina, și o prezență importantă în zona hotelurilor deținute individual. În Prahova, de exemplu, câțiva dintre clienții CAHM sunt Hilton, Ramada, Sky Hotel Prahova, Best Western Bucovina și Airbnb. Pe zona de export lucrăm cu First Hotels – zona scandinavă, Louvre Hotels, Hilton, Hung West Hotels din Ungaria. Sperăm ca prin CAHM, România să fie în curând din nou pe harta internațională a producătorilor de săpun solid printr-o integrare în 2 etape. Și anume, în perioada 2023 – 2024, prin concretizarea unui proiect care ar duce producția de săpun solid la peste 8.000 de tone (peste 80 milioane de săpunuri anual), transformând astfel balanța comercială a României, în ceea ce privește săpunul solid, într-una pozitivă din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte, vom exporta mai mult săpun solid decât importăm.”, mai spune managerul care estimează pentru acest an un plus de 14% a cifrei de afaceri, față de 25,8 milioane de lei anul trecut.

Compania își revine după un 2020 pandemic „crunt”

„Pilonul ce aducea 80% din veniturile business-ului nostru s-a închis peste noapte. Am fost întrebat cu doi ani înainte de pandemie dacă avem un plan pentru situații de criză, iar răspunsul meu a fost că suntem o companie ce s-ar plia și în vremuri de război, însă de la plan la a face acest lucru a fost o provocare. Cu multe eforturi, am reușit să ne reinventăm în mai puțin de șapte zile. Comparativ cu anul 2020, consumul a scăzut (campania TV de conștientizare care încuraja spălatul pe mâini nu a mai fost difuzată, ceea ce a avut un impact asupra consumului), însă dacă ne uităm la cifrele din 2019, discutăm de o piață mai mare, precum și de o concurență mai serioasă”, mai povestește Severin pentru care 2023 ar trebui să fie un an de excepție „datorită brevetului și a faptului că va crește cotele de piață pe piețele internaționale cu perlele de șampon.

În 2023 compania va investi și în digitalizare. Urmează să implementeze un software de tip ERP (Enterprise Resource Planning)  și speră să includă și zona de BI (Business Intelligence). De asemenea, procesul de producție va fi eficientizat urmare a achiziției unor echipamente mult mai rapide.

Sunt puțin îngrijorat acum în legătura cu puterea de cumpărare a oamenilor. Aceasta este posibil să fie diminuată în linii mari de creșterea generalizată a prețurilor, de prețurile noi la facturi și atunci mă aștept ca și piața să se contracte.

Te-ar mai putea interesa și
Caroli Foods Group, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața mezelurilor, și-a crescut de șapte ori pierderile. CEO: „Nu am putut să ducem către consumator toate creșterile de prețuri ale materiei prime”
Caroli Foods Group, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața mezelurilor, și-a crescut de șapte ori pierderile. ...
Afacerile Caroli Foods Grup, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de mezeluri, parte a grupul mexican Sigma Alimentos, au crescut anul trecut cu puțin peste 6%, sub rata inflației, în......
Jens Stoltenberg dă asigurări din nou statelor din Estul Europei că NATO îi va apăra pe toți membrii săi
Jens Stoltenberg dă asigurări din nou statelor din Estul Europei că NATO îi va apăra pe toți membrii săi
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a repetat marţi promisiunea că alianţa îşi va apăra toţi membrii, referindu-se ...
De unde vin ingredientele pentru restaurantele McDonald’s din România. Furnizorii locali au avut anul trecut o cotă mai mică
De unde vin ingredientele pentru restaurantele McDonald’s din România. Furnizorii locali au avut anul trecut o cotă mai ...
În 2023, o treime din banii cheltuiți cu furnizorii restaurantelor fast-food McDonald’s România au mers către producătorii ...
Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost găsit vinovat pentru posesie ilegală de armă de foc
Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost găsit vinovat pentru posesie ilegală de armă de foc
Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, a fost găsit vinovat marţi de un tribunal penal federal de deţinere ilegală de armă ...