Investiţii de peste 10 miliarde de lei prin fondurile mutuale româneşti. Marfă proaspătă pe piaţă

Aproape 250.000 de români au acumulat o avere de peste 10 miliarde de lei, prin cele 66 de fonduri de investiţii deschise (mutuale) româneşti, potrivit raportului pe mai trimis la redacţia ECONOMICA.NET de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Erste Asset Management România a mai lansat două fonduri în euro.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 iun. 2013, 12:25
Investiţii de peste 10 miliarde de lei prin fondurile mutuale româneşti. Marfă proaspătă pe piaţă

Cele mai bogate sunt fondurile de investiţii deschise (mutuale, cu emisiune şi răscumpărare continue de titluri) care fac plasamente monetare şi în obligaţiuni inclusiv de stat româneşti şi inclusiv în euro.

Toate acestea au strâns o avere de 9,6 miliarde de lei, în activele pe care le controlează pentru 186.000 de investitori, potrivit  raportului pe luna mai trimis la redacţia ECONOMICA.NET de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Dintre fondurile de obligaţiuni propriu zise se remarcă cel mai mare fond de pe piaţă, BCR Obligaţiuni, cu active nete de aproape 4,3 miliarde de lei (la 7 iunie), administrate pentru aproape 104.000 de investitori şi fondul BT Obligaţiuni, în care 7350 de investitori au 294 de milioane de lei.

Cele două fonduri sunt administrate de Erste Asset Management România lidera pieţei cu o cotă de piaţă de aproape 24% şi BT Asset Management (din grupul Băncii Transilvania, 2,64%).

Celelalte sunt fie foste fonduri monetare, care fac plasamente în depozite bancare (mai ales) şi în alte instrumente de venit fix, indiferent dacă în lei, euro sau valută, dar nu îndeplinesc criteriile de încadrare în categoria fondurilor monetare. Dintre acestea se remarcă Raiffeisen Ron Plus, de 1,78 de miliarde de lei şi BRD Simfonia 1, de 496 miliaone de lei, administrat de BRD Asset Management.

În luna mai, au intrat pe piaţă fondurilor deschise trei fonduri noi: ERSTE Bond flexible Romania eur, ERSTE absolute return 15 eur şi ERSTE absolute return 25 eur.

Fondurile de tip absolute return îşi propun să aibă mereu câştig  şi sunt dedicate investitorilor cu resurse relativ mari de economisire (private banking şi „aspiranţi“ la aceste servicii).

Prin aceste fonduri, Erste Asset Management atacă segmentul de piaţă al fondurilor denominate in euro, dominat autoritar de principalul său concurent, Raiffeisen Asset Management (cotă de piaţă 21,4%), prin fondul Raiffeisen Euro cu active echivalând cu peste 1,4 miliarde de lei.

Banii noi aduşi net în fonduri (subscrierile nete, sau diferenţa dintre totalul investiţiilor şi cel al cererilor de răscumpărare de titluri, sau retrageri) a fost de 193 de milioane, luna trecută.

Totodată, activele nete ale fondurilor străine distribuite în România, erau de 1475,3 mil.lei, cu 2,7% mai mult la finele lunii raportate faţă de volumul de la finele lunii anterioare.

 articol în curs de completare

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...