Investiţii de peste 10 miliarde de lei prin fondurile mutuale româneşti. Marfă proaspătă pe piaţă

Aproape 250.000 de români au acumulat o avere de peste 10 miliarde de lei, prin cele 66 de fonduri de investiţii deschise (mutuale) româneşti, potrivit raportului pe mai trimis la redacţia ECONOMICA.NET de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Erste Asset Management România a mai lansat două fonduri în euro.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 iun. 2013, 12:25
Investiţii de peste 10 miliarde de lei prin fondurile mutuale româneşti. Marfă proaspătă pe piaţă

Cele mai bogate sunt fondurile de investiţii deschise (mutuale, cu emisiune şi răscumpărare continue de titluri) care fac plasamente monetare şi în obligaţiuni inclusiv de stat româneşti şi inclusiv în euro.

Toate acestea au strâns o avere de 9,6 miliarde de lei, în activele pe care le controlează pentru 186.000 de investitori, potrivit  raportului pe luna mai trimis la redacţia ECONOMICA.NET de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Dintre fondurile de obligaţiuni propriu zise se remarcă cel mai mare fond de pe piaţă, BCR Obligaţiuni, cu active nete de aproape 4,3 miliarde de lei (la 7 iunie), administrate pentru aproape 104.000 de investitori şi fondul BT Obligaţiuni, în care 7350 de investitori au 294 de milioane de lei.

Cele două fonduri sunt administrate de Erste Asset Management România lidera pieţei cu o cotă de piaţă de aproape 24% şi BT Asset Management (din grupul Băncii Transilvania, 2,64%).

Celelalte sunt fie foste fonduri monetare, care fac plasamente în depozite bancare (mai ales) şi în alte instrumente de venit fix, indiferent dacă în lei, euro sau valută, dar nu îndeplinesc criteriile de încadrare în categoria fondurilor monetare. Dintre acestea se remarcă Raiffeisen Ron Plus, de 1,78 de miliarde de lei şi BRD Simfonia 1, de 496 miliaone de lei, administrat de BRD Asset Management.

În luna mai, au intrat pe piaţă fondurilor deschise trei fonduri noi: ERSTE Bond flexible Romania eur, ERSTE absolute return 15 eur şi ERSTE absolute return 25 eur.

Fondurile de tip absolute return îşi propun să aibă mereu câştig  şi sunt dedicate investitorilor cu resurse relativ mari de economisire (private banking şi „aspiranţi“ la aceste servicii).

Prin aceste fonduri, Erste Asset Management atacă segmentul de piaţă al fondurilor denominate in euro, dominat autoritar de principalul său concurent, Raiffeisen Asset Management (cotă de piaţă 21,4%), prin fondul Raiffeisen Euro cu active echivalând cu peste 1,4 miliarde de lei.

Banii noi aduşi net în fonduri (subscrierile nete, sau diferenţa dintre totalul investiţiilor şi cel al cererilor de răscumpărare de titluri, sau retrageri) a fost de 193 de milioane, luna trecută.

Totodată, activele nete ale fondurilor străine distribuite în România, erau de 1475,3 mil.lei, cu 2,7% mai mult la finele lunii raportate faţă de volumul de la finele lunii anterioare.

 articol în curs de completare

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...