1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Companii

VP Bank, cea mai mare bancă independentă din Liecht­en­stein, revine cu investiţii pe piaţa terenurilor arabile din România

Un fond de investiţii controlat de cea mai mare bancă independentă din Liechtenstein a adus în România, în luna august, aproximativ 830.000 de euro, cel mai probabil pentru a investi în achiziţiile de teren arabil. Compania pe care o controlează în România deţine deja teren în judeţe precum Galaţi, Vaslui, Timiş şi Arad, iar în 2017 a făcut majorări de capital de 6,2 milioane de euro.

 
13 oct, 2019 | ECONOMICA.net

Compania RO AGRICULTURE INVESTMENT SICAV SRL deţinută de Ro Agriculture Investment SICAV-SIF, un fond de investiţii al VP Bank, cea mai mare bancă independentă din Liecht­en­stein, a reînceput să aducă bani în România prin majorări de capital. Din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în luna august, societatea şi-a majorat capitalul social cu aproximativ 826.700 de euro, banii provenind din Luxemburg. 

Decizia vine şi în contextul în care, din datele oferite ECONOMICA.NET de către Termene.ro, luna trecută compania a fuzionat prin absorbţie cu Nivida SRL, o altă companie controlată de fondul de investiţii al VP Bank.

Ro Agriculture Investment Sicav, care se ocupă în principal, conform codului CAEN, de cumpărarea şi vânzarea de bunuri mobiliare proprii, dar şi de cultivarea cerealelor, a raportat pentru anul trecut un business de peste 8,7 milioane de euro şi un profit de 3,7 milioane de euro cu numai cinci angajaţi, acesta fiind cel mai bun an al afacerii din România.

În ceea ce priveşte investiţiile extrem de discrete pe plan local, majorarea din luna august este prima importantă din punct de vedere valoric în acest an, deşi fondul este unul cunoscut ca mare investitor în terenurile arabile în România. Spre exemplu, din datele ECONOMICA.NET, în 2016, Ro Agriculture a adus în ţară, prin mai multe aporturi de capital din Luxembourg şi Olanda, peste 4,2 milioane de euro.

De asemenea, în 2017, VP Bank a trimis indirect în România  aproximativ 13,2 milioane de euro prin două majorări de capital la Ro Agriculture Investment Sicav-SIF , în valoare totală de 6,2 milioane de euro şi  printr-o altă majorare de 6,9 milioane de euro care a intrat în capitalul social al  Roden Agro SRL. Din datele  TERMENE.ro, Roden Agro SRL, un business de puţin peste 8.500 de lei cifra de afaceri în 2016 şi un singur angajat, era deţinută de Ro Agriculture Investment Sicav-SIF. Acum , Roden Agro SRL figurează ca dizolvată din februarie 2018.

Extrem de discret pe piaţa imobiliară, fondul de investiţii a ieşit puternic la cumpărături în România încă din 2013 când a încheiat mai multe contracte de vânzare tip lease-back (vânzare a unui activ pe termen lung şi inchirierea sa în regim de leasing) pe o suprafaţă de teren de aproximativ 4.800 de hectare, din care 3.200 de hectare în judeţele Galaţi şi Vaslui, iar restul în Timiş şi Arad, potrivit unui raport al companiei ce datează din 2013. 

De asemenea, urmare a fuziunii cu Nivida, compania deţine teren la Tormac, judeţul Timiş.

 „Prețurile din această ţară (Germania n.red) sunt exorbitante, ca şi în inima Europei. Unde ai plătit pentru un hectar 8.000 de euro, astăzi dai 50.000, de aceea a fost abordată cu ceva timp în urmă în România. Cu toată prudența și considerația, desigur. Verificăm în avans dacă condițiile sunt întotdeauna bune, pentru a exclude riscurile. Desigur, problema corupției nu este rezolvată. Dar țara oferă o forță de muncă bine educată și prietenoasă cu investitorii. Și cu 5.000 până la 7.000 de euro pentru un acru, pământul este încă relativ ieftin", declara în decembrie anul trecut Dirk Rüttgers, administratorul german al Ro Agriculture Investment Sicav, pentru Wirefax.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO