Investiţiile fondurilor de private equity în România s-au înjumătăţit în 2011

România a atras anul trecut investiţii de 66 milioane euro de la fondurile de private equity, în scădere la jumătate faţă de anul precedent, şi ocupă poziţia a patra în rândul a şase state din Europa Centrală şi de Est, potrivit datelor Asociaţiei Europene de Private Equity şi Venture Capital.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 12:52
Investiţiile fondurilor de private equity în România s-au înjumătăţit în 2011

România pierde astfel poziţia a treia în ECE din punct de vedere al investiţiilor fondurilor de private equity, adjudecată de Cehia, care a coborât de pe poziţia a doua pe trei în favoarea Ungariei.

Potrivit datelor asociaţiei, fondurile de private equity au investit aproximativ 1,1 miliarde de euro în şase state din Europa Centrală şi de Est în 2011, nivel apropiat anului precedent.

Polonia a atras cele mai multe investiţii de la fondurile de private equity, respectiv 680 milioane de euro, aceasta fiind urmată la mare distanţă de Ungaria, cu 195 milioane euro, şi Cehia, cu 138 milioane de euro. România se află pe locul patru, cu 66 milioane de euro, devansând Ucraina, cu investiţii de 63 milioane de euro.

Pe ultima poziţie în acest top se află Bulgaria, cu doar 7,2 milioane de euro plasaţi de fondurile de private equity.
Fondurile de private equity sunt vehicule de investiţii al căror capital este alimentat de entităţi private şi sunt o alternativă pentru companii la clasicele soluţii de finanţare prin intermediul băncii sau al pieţei de capital. Pe lângă capitalul investit, fondurile de private equity se implică şi în conducerea companiei o anumită perioadă.

Cu excepţia Ungariei, cu un avans de trei ori faţă de 2010, şi a Poloniei, cu o creştere de 3%, toate celelate pieţe din regiune au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind în Bulgaria, de la 82 milioane de euro la 7,2 milioane de euro. În Cehia, piaţa investiţiilor de private equity a scăzut cu 28%.

Din totalul de 132 de companii din Europa Centrală şi de Est care au atras investiţii de tip private equity în 2011, un număr de 17 provin din România, piaţa locală împărţind locul trei cu Cehia, după Polonia şi Ungaria.

Cele mai importante investiţii în România au fost orientate către companii care produc bunuri, servicii pentru consum şi servicii financiare.

Pe de altă parte, anul trecut s-a remarcat o creştere a exiturilor fondurilor de private equity în regiune, sumele încasate depăşind investiţiile în regiune.

Astfel, exiturile încheiate de fondurile de private equity în în cele şase state din Europa Centrală şi de Est au fost de peste 1,3 miliarde de euro, în creştere explozivă faţă de nivelul de 187 milioane de euro din 2010.
În România, valoarea exiturilor a fost de 30,7 milioane de euro, peste volumul de 22,5 milioane de euro din anul precedent. Ungaria se află pe primul loc, cu exituri de aproape 688 milioane de euro, în timp ce Cehia deţine poziţia secundă, cu 400 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...