Investiţiile franceze în România au fost de 9,7 miliarde de euro în 2022, aproape 10% din nivelul total al investiţiilor străine directe – CCIFER

Franţa este de 30 de ani un investitor strategic în România, iar valoarea investiţiilor sale aici s-au ridicat la 9,7 miliarde de euro în 2022, adică aproape 10% din nivelul total al investiţiilor străine directe, a declarat luni Julien Munch, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER).
AGERPRES - lun, 03 iul. 2023, 13:07
Investiţiile franceze în România au fost de 9,7 miliarde de euro în 2022, aproape 10% din nivelul total al investiţiilor străine directe - CCIFER

„Franţa este de 30 de ani un investitor strategic în România. În 2022, valoarea investiţiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, adică aproape 10% din nivelul total de investiţii străine directe. Investiţiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru România, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distribuţie alimentară, aviaţia, finanţele şi băncile, construcţiile navale, digitalizarea şi tehnologiile înalte, telecomunicaţiile, materialele de construcţii şi sănătatea. Schimburile comerciale au crescut cu peste 26,4%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022. Cred că pot să spun că investitorii francezi contribuie în România la crearea de valoare adăugată, în colaborare cu companiile româneşti. Ei apreciază spiritul antreprenorial şi de inovare al acestei ţări. Sunt sensibili la stabilitatea legală şi la predictibilitatea mediului economic, graţie normelor europene şi regulilor pieţei libere, precum şi graţie stabilităţii politice”, a menţionat Julien Munch, la deschiderea Forumului de afaceri „Împreună, pentru o Europă mai puternică, mai verde şi mai sigură”, scrie Agerpres.

Preşedintele CCIFER a subliniat că investiţiile franceze în România au creat locuri de muncă stabile, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la împlinirea unei cariere profesionale pentru mulţi cetăţeni români.

El a precizat că mai mult de 125.000 de persoane sunt angajate în companii cu capital francez şi toate participă astăzi la transformarea structurală a ţării. La aceasta se adaugă locurile de muncă asociate în cadrul întreprinderilor şi producătorilor români, furnizori şi parteneri ai acestor firme franceze.

Potrivit acestuia, companiile din comunitatea franco-română caută o viziune de viitor, cu pragmatism şi conştiinţă europeană, în contextul crizelor suprapuse cu care se confruntă Europa şi cetăţenii săi în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică, tensiunile economice şi inflaţioniste.

„Ceea ce căutăm este o viziune despre viitor. Avem cu toţii în minte crizele suprapuse care ne-au marcat profund viaţa în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică sau chiar tensiunile economice şi inflaţioniste. Calitatea vieţii cetăţenilor, competitivitatea companiilor, stabilitatea şi securitatea ţărilor europene, precum şi valorile democratice au fost puse la încercare de aceste crize şi o vor fi în continuare. Statele membre ale Uniunii Europene, printre care România şi Franţa, au construit împreună cu instituţiile europene strategii pentru a gestiona aceste crize. Sunt transformări profunde prin care Uniunea Europeană a început să treacă”, a adăugat preşedintele Julien Munch.

Preşedintele CCIFER a punctat de asemenea importanţa colaborării şi a parteneriatului, pentru a putea asigura dezvoltarea economică şi socială a unei ţări, pe termen lung.

„A fi împreună înseamnă capacitatea de a aduce la un loc, într-o dinamică comună, actorii publici şi privaţi care determină dezvoltarea economică şi socială de durată a unei ţări. Învingerea crizelor, transformarea dificultăţilor în oportunităţi şi participarea la crearea de valoare în economiile noastre – asta este ceea ce reprezintă forţa comunităţii franco-române de afaceri: faptul că muncim şi construim împreună”, a mai spus Julien Munch.

În opinia sa, „într-o lume atât de interconectată cum este cea din ziua de azi”, creşterea economică a unei ţări nu se poate face decât în parteneriat.

„Împreună – asta înseamnă că nu este vorba de o întreprindere franceză sau o întreprindere românească, nu sunt decât companii profund implicate în economia şi dezvoltarea ţării. Faptul că printre membrii CCIFER, avem şansa să numărăm zeci de firme româneşti este o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, a calităţii schimburilor din cadrul acestei comunităţi de afaceri franco-române”, a punctat Julien Munch.

Fondată în anul 1996, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o comunitate de afaceri bazată pe savoir-faire-ul francez. Este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, comunităţilor, a companiilor şi a României. CCIFER reuneşte peste 550 de companii cu capital francez, dar şi autohton. Companiile membre sunt investitori strategici şi lideri în diverse sectoare de activitate ale economiei locale. De asemenea, CCIFER este un actor angajat în orientarea profesională a tinerilor şi inserţia acestora într-un parcurs de carieră, derulând programe de educaţie şi facilitând recrutarea şi dezvoltarea talentelor. Partener solid pentru dialogul public-privat, CCIFER exprimă o poziţie comună a investitorilor francezi în România, alături de alte organizaţii de profil.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...