Investiţiile în terenuri de dimensiuni medii şi mari au scăzut cu 6,5% în zona Bucureşti – Ilfov, în 2020 – Cushman & Wakefield Echinox

Volumul investiţiilor realizate în terenuri de dimensiuni medii şi mari, în zona Bucureşti - Ilfov, s-a ridicat la 194 milioane de euro în 2020, în scădere cu 6,5% faţă de anul precedent, arată o analiză publicată în raportul Bucharest Land Marketbeat, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
AGERPRES - mar, 16 mart. 2021, 12:34
Investiţiile în terenuri de dimensiuni medii şi mari au scăzut cu 6,5% în zona Bucureşti - Ilfov, în 2020 - Cushman & Wakefield Echinox

Dezvoltatorii români de locuinţe, alături de retailerii germani, precum Kaufland şi Lidl, au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în zona Bucureşti – Ilfov pe parcursul anului anterior, scrie Agerpres.

Datele centralizate cu privire la 27 de tranzacţii cu terenuri de dimensiuni medii şi mari indică faptul că volumul investiţiilor realizate în terenuri au ajuns, anul trecut, la 194 milioane de euro, în scădere cu 6,5% faţă de anul 2019.

Suprafaţa cumulată a terenurilor tranzacţionate se ridică la circa 1,93 milioane de metri pătraţi (193 de hectare), cele mai mari terenuri fiind achiziţionate de Dedeman, care a securizat un lot de 64 de hectare în Ştefăneşti, în apropierea parcului logistic WDP Park 2, respectiv SIF Banat Crişana, care a cumpărat platforma industrială IMGB din Berceni, de 54 hectare.

„Ponderea cumpărătorilor cu capital românesc s-a dublat faţă de anul precedent, până la 81%, iar focusul s-a mutat dinspre hub-urile de birouri, care au fost printre cele mai active în ultimii ani, către zonele periferice, unde valorile de tranzacţionare sunt mai mici. Impredictibilitatea cadrului legislativ general, dar şi local, afectează imaginea pieţei în special prin prisma investitorilor străini, care de-a lungul ultimilor 20 de ani au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea tuturor segmentelor pieţei imobiliare. Această măsură ar putea favoriza dezvoltatorii locali, care sunt mai flexibili şi mai bine ancoraţi în mediul legislativ şi urbanistic din România, iar piaţa ar putea primi un nou impuls pozitiv în cazul revenirii asupra deciziei de amânare a aplicării cotei reduse de TVA la apartamentele noi cu preţuri de până la 140.000 de euro”, se menţionează în raportul de specialitate.

Numărul de tranzacţii cu unităţi individuale (în special locuinţe) a crescut cu 5% pe parcursul anului 2020 în regiunea Bucureşti – Ilfov, interesul pentru locuinţe mai spaţioase din a doua jumătate a anului compensând semi-blocajul din perioada de lockdown, susţin consultanţii în imobiliare.

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cu o echipă de peste 60 de profesionişti şi colaboratori ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

La nivel global, Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, are 53.000 de angajaţi în peste 60 de ţări. Cu venituri de 8,8 miliarde de euro, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Tanczos: România a închis două dintre cele trei centrale de ardere pentru care a fost trimisă în judecată
Tanczos: România a închis două dintre cele trei centrale de ardere pentru care a fost trimisă în judecată
 România a închis definitiv două dintre cele trei centrale de mare ardere pentru care a fost trimisă în judecată şi, ...
Bugetul Ministerului Muncii are nevoie de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru pensii în 2022 – Budăi
Bugetul Ministerului Muncii are nevoie de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru pensii în 2022 – Budăi
Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie în 2022 de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru ...
Online sau din magazin: de unde ne cumpărăm electrocasnicele?
Online sau din magazin: de unde ne cumpărăm electrocasnicele?
De mai mulți ani deja, vânzările online, fie că este vorba de aparate electrocasnice sau electronice sau altă aparatură, ...