Investiţiile străine au scăzut drastic în ianuarie la 23 mil. euro

Investiţiile străine directe au totalizat în luna ianuarie doar 23 de milioane de euro, în scădere drastică faţă de aceeaşi lună din 2011, când s-a înregistrat un flux de 376 milioane de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Economica.net - mar, 13 mart. 2012, 13:08
Investiţiile străine au scăzut drastic în ianuarie la 23 mil. euro

Conform datelor publicate de Banca Naţională a României, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 130 de milioane de euro, în timp ce creditele intra-grup au înregistrat o valoare negativă de 107 milioane de euro net.

Investiţiile străine directe ale nerezidenţilor în România au finanţat deficitul contului curent din luna ianuarie 2012 în proporţie de 62,2%.

În aceste condiţii, investiţiile străine directe atrase de România se înscriu şi în acest an pe un trend descendent, după ce în 2011 s-a înregistrat un minim al ultimilor nouă ani, cu un volum de 1,9 miliarde de euro.

Cel mai ridicat nivel al investiţiilor străine directe s-a înregistrat în anul 2008 – 9,496 miliarde de euro. Între 2003 şi 2006 România a înregistrat în fiecare an creşteri ale investiţiilor străine, acestea ajungând la 5,183 miliarde de euro în 2004, la 5,213 miliarde de euro în 2005 şi 9,056 miliarde de euro în 2006. În 2007 a avut loc o diminuare a capitalului străin investit în România, la 7,25 miliarde de euro, urmat de o creştere la nivelul record din 2008.

Începând cu anul următor, valoarea indicatorului s-a deteriorat, investiţiile scăzând abrupt până la 3,48 miliarde de euro în 2009 şi la 2,2 miliarde de euro în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...