Investiţiile străine directe globale au scăzut cu 13% anul trecut, din cauza intervenţiilor guvernamentale şi a Brexitului

Economica.net
13 06. 2019
calcul_67859430_98885500

UNCTAD se aşteaptă în acest an la o redresare modestă, de 10%, a investiţiilor străine directe globale, care cuprind fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere, creditele acordate între companii şi investiţiile în proiecte de tip start-up din străinătate. Totuşi, instituţia avertizează asupra incertitudinilor ridicate, după ce recentele politici au afectat încrederea investitorilor, şi nu există indicii că se va încheia rivalitatea tehnologică dintre marile puteri.

„Războiul Rece care subminează concurenţa tehnologică nu se va încheia în următorii ani”, a avertizat secretarul general al UNCTAD, Mukhisa Kituyi, referindu-se la rivalitatea dintre China şi SUA.

În 2018, investiţiile străine directe în ţările dezvoltate au totalizat 557 miliarde de dolari, cel mai redus nivel începând din 2004, în timp ce un nivel record – 54% din total – a mers spre statele în curs de dezvoltare.

Mai degrabă politicile decât factorii economici au afectat nivelul FDI, a apreciat directorul de investiţii al UNCTAD, James Zhan, dând ca exemplu reforma fiscală din SUA, care încurajează firmele americane să îşi repatrieze câştigurile realizate în străinătate.

Conform datelor UNCTAD, anul trecut au fost blocate 22 de tranzacţii în valoare de 50 milioane de dolari sau mai mult. Valoarea totală a acestor tranzacţii blocate se ridică la 150 miliarde de dolari, echivalentul a 12% din investiţiile străine directe globale.

Şi incertitudinilor legate de Brexit au afectat în 2018 investiţiile străine directe globale.

„Fluxurile de investiţii către Marea Britanie au scăzut anul trecut cu 36% şi nu afectează doar Regatul Unit – ci întreaga UE deoarece procesul este impredictibil”, a apreciat Zhan.

Cel mai ridicat nivel al FDI s-a înregistrat anul trecut în SUA, China şi Singapore.