Investitorii au subscris vineri 31,6% din oferta Transelectrica, astfel că cererea a urcat la 47,74%

Investitorii au subscris vineri 31,58% din pachetul de acţiuni pe care statul vrea să îl vândă la Transelectrica (TEL), aproape dublu faţă de primele şapte zile ale ofertei, astfel că cererea a urcat la 47,74%, iar valoarea ordinelor plasate a ajuns la 78,5 milioane lei (17,9 milioane euro).
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 16:08
Investitorii au subscris vineri 31,6% din oferta Transelectrica, astfel că cererea a urcat la 47,74%

Până la finalul şedinţei de joi subscrierile erau de 16,16% din pachetul de acţiuni vizat în ofertă.

La fel cum estimau brokerii, investitorii au început să plaseze mai multe ordine în ultimele zile ale ofertei, astfel că vineri au fost realizate subscrieri pentru 31,58% din pachetul scos la vânzare.

Subscrierile au fost realizate la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei. Preţul final de vânzare va fi stabilit după închiderea ofertei. Cele mai multe acţiuni au fost subscrise pe tranşa investitorilor mari, la nivelul minim al ofertei, de 14,9 lei/titlu.

Investitorii mari au subscris 44,17% din acţiunile din ofertă, iar micii investitori au plasat ordine pentru 3,6% din titluri. Subscrierilor marilor investitori au cumulat 72,6 milioane lei (16,6 milioane euro), iar pe tranşa micilor investitori ordinele au fost în valoare de 5,9 milioane lei (1,3 milioane euro).

Oferta Transelectrica, prin care statul încearcă să vândă 15% din acţiunile companiei, a început pe 14 martie şi se va încheia marţi, 27 martie. Investitorii pot subscrie acţiunile scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 14,9 lei/titlu şi 19,2 lei/acţiune.

Calculat la preţul minim cerut de stat pachetul scos la vânzare este evaluat la 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar raportat la cotaţia maximă valoarea este de 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).

Pentru investitorii instituţionali sunt alocate 90% din titlurile scoase la vânzare, iar micii investitori au o tranşă de 10%. Dacă o tranşă este insuficient subscrisă, iar cealaltă suprasubscrisă, atunci acţiunile rămase dintr-o tranşă vor fi alocate către cealaltă. Tranşa investitorilor mari este destinată celor care subscriu de minim 500.000 de lei, iar cea pentru micii investitori este alocată pentru subscrierile de sub 500.000 de lei.

Subscrierile sunt realizate prin sistemul Bursei de Valori Bucureşti, astfel că investitorii pot cunoaşte zilnic volumul subscrierilor şi preţurile la care acestea au fost realizate.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.

Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 2,08%, la preţul de 16,02 lei. La această cotaţei, capitalizarea companiei este de 1,174 miliarde lei (268,6 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...