Cunoscătorii cumpără acţiunile firmei de prospecţiuni a lui Tender la preţul minim

După prăbuşirea preţului la bursă în 2014, acţiunile companiei Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) au devenit suficient de atractive încât investitorii avizaţi să treacă la cumpărare. Printre ei se numără SIF Transilvania şi un administrator al companiei şi, totodată, al Palmer Capital Emerging Europe, un fond străin de investiţii concentrat pe România.
Adrian N. Ionescu - lun, 05 ian. 2015, 22:01
Cunoscătorii cumpără acţiunile firmei de prospecţiuni a lui Tender la preţul minim

Cristian R. Fäder, directorul pentru România al companiei de investiţii olandeze Palmer Capital, a cumpărat în ultimele zile un pachet de peste 0,04% din acţiunile Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), cea mai mare firmă de prospecţiuni geologice şi seismice din Europa Centrală şi de Est.

Preţul acţiunilor PRSN se stabilizase, în luna decembrie, la nivelul de 0,084 lei, puţin peste minimul ultimelor 12 luni de 0,0821 lei / titlu, după o scădere de peste 54%, înregistrată pe parcursul anului trecut.

„Fundamentele şi respectiv atractivitatea companiei pe termen lung sunt neschimbate. Piaţa doar a penalizat rezultatele nefavorabile din ultimul an”, a declarat  Cristian R. Fäder, pentru ECONOMICA.NET.  

Performanţele financiare ale companiei Prospecţiuni au avut de suferit ca urmare a volumului mai redus de operaţiuni comandate de clienţii principali, Romgaz şi OMV Petrom. De asemeni, conducerea companiei a acuzat ostilitatea publică faţă de explorarea gazelor de şist.

Prospecţiuni (PRSN) a înregistrat o pierdere de peste 37 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2014, în comparaţie cu profitul de 20,7 milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului 2013.

Cristian R. Fäder este şi membru al consiliului de administraţie al Prospecţiuni, reprezentând fondul de investiţii Palmer Capital Emerging Europe, care are peste 70% din activele sale de 3,8 milioane de euro expuse pe acţiuni româneşti. PRSN acoperă 7% din activele fondului. Achiziţia de către Fäder a acţiunilor PRSN a fost în nume personal.

În aceleaşi zile, şi SIF Transilvania (SIF3) a cumpărat cam tot atât cât directorul de la Palmer, dar pachetul deţinut de SIF3 este mult mai mare, de 5,02% din totalul acţiunilor PRSN.  Alţi acţionari semnificativi mai sunt SIF Muntenia (SIF4) cu 11,8% şi Romanian Opportunities Fund cu 5,15%.

Acţionarul majoritar al PRSN este compania Tender S.A. a omului de afaceri Ovidiu Tender. DNA a deschis un dosar în care investighează presupuse intervenţii ale lui Ovidiu Tender la fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, aflată sub arest preventiv. Eventualele litigii ale lui Tender vor fi afectat, de asemenea, cursul acţiunii PRSN.

Pe de altă parte, Cristian R. Fäder nu este îngrijorat de eventualitatea ca Prospecţiuni să se transfere pe piaţa alternativă  (ATS) a Bursei de Valori  Bucureşti (BVB) în perspectiva desfiinţării pieţei Rasdaq. Dimpotrivă, „a existat o orientare pentru transperul pe piaţa principală a BVB. Oricum, cel mai important aspect este reglementarea protecţiei acţionarilor minoritari”, a mai spus Fäder.

Ovidiu Tender a declarat recent, pentru ECONOMICA.NET, că nu este sigur pe ce piaţă se vor transfera acţiunile PRSN.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...