Investitorii instituţionali străini au încetinit în iunie achiziţiile de acţiuni Fondul Proprietatea

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea în luna iunie, însă achiziţiile au încetinit, participaţia cumulată a acestora avansând cu doar 0,75 puncte procentuale, la 48,75% din titlurile FP.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 17:46
Investitorii instituţionali străini au încetinit în iunie achiziţiile de acţiuni Fondul Proprietatea

La finalul lunii mai, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 48% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Temperarea achiziţiilor investitorilor străini a fost probabil determinată de perioada de vară, în care cei mai mulţi investitori nu tranzacţionează, dar şi de intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, aceasta fiind una dintre cele mai importante companii din portofoliul Fondului Proprietatea.

Ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă, Fondul Proprietatea va înregistra la zero valoarea acţiunilor deţinute la companie ceea ce va duce la scăderea cu 21% a valorii activului net.

Investitorii instituţionali înregistraţi în România au vândut în luna iunie aproape 0,1% din titlurile FP, astfel că au ajuns să deţină împreună 9,66% din capitalul social, faţă de 9,76% la finele lunii mai, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Printre vânzătorii de acţiuni FP în luna mai s-au regăsit şi acţionarii persoane fizice străine şi române.

Astfel, participaţia acţionarilor persoane fizice străine a scăzut cu 0,32 puncte procentuale, la 7,4%, de la aproape 7,72% la finele lunii mai. Participaţiile acţionarilor persoane fizice române au ajuns la 29,79% din titluri, faţă de 30,12% în luna mai.

Fondul Proprietatea controlează 1,74% din acţiunile propri, titluri răscumpărate anul trecut şi care vor fi anulate.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (9,8%).

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011, iar în acest an ar putea fi cotat şi la bursa de la Varşovia.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 0,22%, la 0,46 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 6,338 miliarde lei (1,404 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Valoarea contractului pentru loturile 1 și 3 a fost suplimentată cu peste 23 de milioane de lei
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Valoarea contractului pentru loturile 1 și 3 a fost suplimentată cu peste 23 ...
Valoarea contractului pentru reabilitatea subsecțiunilor 1 Brașov - Apața și 3 Cața - Sighișoara (84 km) din cadrul liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara a fost suplimentată cu 23,69......
Ucraina: Recolta de cereale din acest an ar putea să scadă până la 54,1-55,7 milioane de tone
Ucraina: Recolta de cereale din acest an ar putea să scadă până la 54,1-55,7 milioane de tone
Recolta de cereale a Ucrainei în acest an ar putea totaliza doar 54,1 - 55,7 milioane de tone, faţă de nivelul record ...
Directorul ANPC: 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN / Vă recomand să citiţi contractul înainte de semnare şi să întrebaţi acolo unde sunt termeni neclari / Alte recomandări
Directorul ANPC: 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN / Vă recomand să citiţi contractul ...
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă, duminică, ...
Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele”  mobilizării
Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele” mobilizării
Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare ...