Investitorii instituţionali străini au încetinit în iunie achiziţiile de acţiuni Fondul Proprietatea

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea în luna iunie, însă achiziţiile au încetinit, participaţia cumulată a acestora avansând cu doar 0,75 puncte procentuale, la 48,75% din titlurile FP.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 17:46
Investitorii instituţionali străini au încetinit în iunie achiziţiile de acţiuni Fondul Proprietatea

La finalul lunii mai, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 48% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Temperarea achiziţiilor investitorilor străini a fost probabil determinată de perioada de vară, în care cei mai mulţi investitori nu tranzacţionează, dar şi de intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, aceasta fiind una dintre cele mai importante companii din portofoliul Fondului Proprietatea.

Ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă, Fondul Proprietatea va înregistra la zero valoarea acţiunilor deţinute la companie ceea ce va duce la scăderea cu 21% a valorii activului net.

Investitorii instituţionali înregistraţi în România au vândut în luna iunie aproape 0,1% din titlurile FP, astfel că au ajuns să deţină împreună 9,66% din capitalul social, faţă de 9,76% la finele lunii mai, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Printre vânzătorii de acţiuni FP în luna mai s-au regăsit şi acţionarii persoane fizice străine şi române.

Astfel, participaţia acţionarilor persoane fizice străine a scăzut cu 0,32 puncte procentuale, la 7,4%, de la aproape 7,72% la finele lunii mai. Participaţiile acţionarilor persoane fizice române au ajuns la 29,79% din titluri, faţă de 30,12% în luna mai.

Fondul Proprietatea controlează 1,74% din acţiunile propri, titluri răscumpărate anul trecut şi care vor fi anulate.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (9,8%).

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011, iar în acest an ar putea fi cotat şi la bursa de la Varşovia.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 0,22%, la 0,46 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 6,338 miliarde lei (1,404 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Deficit bugetar de 3,77% din PIB după primele 9 luni din 2021 – Ministerul Finanţelor
Deficit bugetar de 3,77% din PIB după primele 9 luni din 2021 – Ministerul Finanţelor
Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 44,29 miliarde ...
Grup Șerban, cu afaceri în agricultură, vrea să investească 5 milioane de euro în expansiune. Se pregătește de un plasament privat de acțiuni și listarea pe AeRO
Grup Șerban, cu afaceri în agricultură, vrea să investească 5 milioane de euro în expansiune. Se pregătește de un ...
Grup Șerban Holding, unul dintre principalii jucători pe piața agricolă din Bacău, companie antreprenorială înființată ...
Facebook – Câştigurile trimestriale au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street
Facebook – Câştigurile trimestriale au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street
Câştigurile trimestriale ale Facebook au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street, chiar dacă veniturile au ...