Investitorii japonezi, interesaţi de dezvoltarea în România a unor afaceri în domeniile IT şi automotive

România şi Japonia au convenit demararea mai multor programe comune în domeniile IT şi automotive, unul dintre acestea fiind producţia de componente auto specializate necesare fabricilor Toyota Motors din Cehia, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), transmis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 26 iul. 2019, 10:40
Investitorii japonezi, interesaţi de dezvoltarea în România a unor afaceri în domeniile IT şi automotive

Implementarea unei noi investiţii nipone majore în România, precum şi demararea unor iniţiative comune în domeniile start-up, IT şi automotive au fost două dintre concluziile discuţiilor purtate de delegaţia română condusă de secretarul de stat Paula Pîrvănescu cu comunitatea de business niponă, în cadrul vizitei oficiale în Japonia desfăşurate în perioada 19 – 26 iulie.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii corporaţiei japoneze JTEKT şi-au manifestat interesul investitorului nipon de a-şi extinde operaţiunile şi facilităţile de producţie de la Koyo Seiko România (fosta companie Rulmenţi Alexandria) pentru a putea produce componente auto specializate necesare fabricilor Toyota Motors din Cehia. Valoarea investiţiei anunţate în unitatea de la Alexandria este de 125 milioane euro.

Mai mult, producătorii japonezi de autoturisme iau în calcul relocarea unor activităţi în estul Europei, inclusiv într-un parc industrial auto din România, notează ministerul.

Discuţiile dintre oficialii români şi niponi avute în cadrul celor două seminarii de afaceri de la Osaka şi Tokyo, organizate cu sprijinul JETRO (Japan External Trade Organization), au adus în prim-plan interesul partenerilor japonezi de a dezvolta cooperarea cu România în domeniile IT şi automotive.

În acest context, oficialul român a convenit cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ din Kyoto şi ai JETRO (Japan External Trade Organization) semnarea, în toamna acestui an, a unui parteneriat în domeniul IT şi al start-up-urilor. De asemenea, s-a stabilit demararea mai multor programe comune în domeniile IT şi automotive.

„Agenda de la Tokyo a delegaţiei române a cuprins o întrevedere cu reprezentanţi ai Federaţiei de afaceri din Japonia, Keidanren, organizaţie patronală cu peste 1.300 de membri. De altfel, o delegaţie a Keidanren va prospecta, în cursul anului viitor, oportunităţile de afaceri oferite de România, pentru a recomanda membrilor săi posibile proiecte de investiţii”, se menţionează în comunicatul ministerului de resort.

Agenda delegaţiei române în Japonia a mai cuprins întâlniri cu lideri ai unor mari companii, precum TOA Corporation, Murata Manufacturing Company, Mitsubishi Electric Company, Mitsutoyo Company, Mizuho Financial Group şi Kawasaki Heavy Industries.

În 2018, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 709,7 milioane de dolari, din care export românesc în valoare de 296,1 milioane de dolari şi importuri de 413,6 milioane de dolari.

Principalele produse româneşti exportate în Japonia sunt: lemn şi semifabricate din lemn, îmbrăcăminte şi accesorii, maşini şi echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, încălţăminte, sticlă, ceramică, vinuri, miere şi produse cosmetice.

În acelaşi timp, România importă din Japonia mijloace de transport, echipament electric, maşini şi utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente şi aparate optice şi fotografice.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...