Investitorii nu sunt interesaţi de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Ce spune statul

Contextul internaţional este nefavorabil investiţiilor în energie nucleară dar şi statul ar trebui să reactualizeze în jos evaluarea financiară a proiectului, spune un reprezentant al Ministerului Economiei. 
Florin Cojocaru - lun, 02 apr. 2012, 13:02
Investitorii nu sunt interesaţi de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Ce spune statul

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă se lasă aşteptată pentru că încă nu există investitori dispuşi să finanţeze proiectul deşi acesta este lansat de mai bine de patru ani. Până la această dată, nu există vreun nou investitor decis să intre în acţionariatul Energonuclear, în afară de Nuclearelectrica, Enel şi Arcelor Mittal care nu sunt pregătiţi să finanţeze doar ei construcţia celor două reactoare.

Potrivit lui Alexandru Săndulescu, director Politici Enegetice în Ministerul Economiei, contextul internaţional este unul nefavorabil, însă România mai are timp până în septembrie să primească oferte viabile.”Trebuie să ne gândim că a fost şi Fukushima, avem şi campanie împotriva nuclearului în Europa, astea fac investitorii să fie mai circumspecţi. În plus, aceştia ar dori o evaluare mai realistă a proiectului faţă de cea de 4 miliarde de euro din prezent”, spune Săndulescu.

Oficialul a confirmat spusele ministrului Lucian Bude potrivit cărora la Minister se ia în calcul şi varianta construcţiei unui singur reactor. Săndulescu spune, însă, că ar fi o varianta scumpă având în vedere că Nuclearelectrica ar fi obligată la o investiţie foarte mare raportat la posibilităţile ei financiare. Nuclearelectrica are 85% din Energonuclear astfel că ar fi nevoită să finanţeze cu 1,8 miliarde de euro construcţia unui reactor, bani pe care nu îi are.

Compania de proiect avea, iniţial, şapte acţionari: Societatea Naţională Nuclearelectrica cu 20% din acţiuni, Enel cu 9,15%, Iberdrola cu 6,2%, RWE cu 9,15%, CEZ cu 9,15 %, GDF SUEZ cu 9,15% şi Arcelor Mittal cu 6,2%. Ulterior, statul a decis că vrea să păstreze majoritatea de 51% urmând ca restului investitorilor să li se diminueze proporţional participaţia. Rând pe rând aceştia s-au retras cu excepţia Enel şi ArcelorMittal astfel încât SNN a ajuns să deţină 85% din acţiuni iar celelalte două companii câte 7,5%. Atât reprezentaţii Enel cât şi ArcelorMittal au declarat că mai aşteaptă şi alţi parteneri în proiect, nefiind acum pregătiţi financiar să susţină o investiţie atât de mare.

Ministerul Economiei a anunţat, la începutul acestui an, că există două companii interesate să participe la proeictul construcţiei reactoarelor 3 şi 4, una din China şi alta din Coreea de Sud. Niciuna dintre aceste companii nju a depus, însă, o ofertă angajantă. La Cernavodă sunt funcţionale două reactoare fiecare, având o putere instalată de 700 de MW. Celelalte două reactoare care ar urma să fie construite ar avea tot câte o capacitate de 700 de MW, tehnologia folosită fiind cea canadiană – CANDU.

Te-ar mai putea interesa și
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele șase luni ale anului trecut
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele ...
Grupul de companii Teilor Holding S.A., care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange, raportează venituri......
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Administraţia americană a lui Joe Biden a anunţat vineri viitoarea eliberare a unor licenţe pentru exploatarea de petrol ...
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres anunță că a dat startul procesului de recrutare pentru fabrica pe care ...
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul ...