Investitorii nu sunt interesaţi de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Ce spune statul

Contextul internaţional este nefavorabil investiţiilor în energie nucleară dar şi statul ar trebui să reactualizeze în jos evaluarea financiară a proiectului, spune un reprezentant al Ministerului Economiei. 
Florin Cojocaru - lun, 02 apr. 2012, 13:02
Investitorii nu sunt interesaţi de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Ce spune statul

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă se lasă aşteptată pentru că încă nu există investitori dispuşi să finanţeze proiectul deşi acesta este lansat de mai bine de patru ani. Până la această dată, nu există vreun nou investitor decis să intre în acţionariatul Energonuclear, în afară de Nuclearelectrica, Enel şi Arcelor Mittal care nu sunt pregătiţi să finanţeze doar ei construcţia celor două reactoare.

Potrivit lui Alexandru Săndulescu, director Politici Enegetice în Ministerul Economiei, contextul internaţional este unul nefavorabil, însă România mai are timp până în septembrie să primească oferte viabile.”Trebuie să ne gândim că a fost şi Fukushima, avem şi campanie împotriva nuclearului în Europa, astea fac investitorii să fie mai circumspecţi. În plus, aceştia ar dori o evaluare mai realistă a proiectului faţă de cea de 4 miliarde de euro din prezent”, spune Săndulescu.

Oficialul a confirmat spusele ministrului Lucian Bude potrivit cărora la Minister se ia în calcul şi varianta construcţiei unui singur reactor. Săndulescu spune, însă, că ar fi o varianta scumpă având în vedere că Nuclearelectrica ar fi obligată la o investiţie foarte mare raportat la posibilităţile ei financiare. Nuclearelectrica are 85% din Energonuclear astfel că ar fi nevoită să finanţeze cu 1,8 miliarde de euro construcţia unui reactor, bani pe care nu îi are.

Compania de proiect avea, iniţial, şapte acţionari: Societatea Naţională Nuclearelectrica cu 20% din acţiuni, Enel cu 9,15%, Iberdrola cu 6,2%, RWE cu 9,15%, CEZ cu 9,15 %, GDF SUEZ cu 9,15% şi Arcelor Mittal cu 6,2%. Ulterior, statul a decis că vrea să păstreze majoritatea de 51% urmând ca restului investitorilor să li se diminueze proporţional participaţia. Rând pe rând aceştia s-au retras cu excepţia Enel şi ArcelorMittal astfel încât SNN a ajuns să deţină 85% din acţiuni iar celelalte două companii câte 7,5%. Atât reprezentaţii Enel cât şi ArcelorMittal au declarat că mai aşteaptă şi alţi parteneri în proiect, nefiind acum pregătiţi financiar să susţină o investiţie atât de mare.

Ministerul Economiei a anunţat, la începutul acestui an, că există două companii interesate să participe la proeictul construcţiei reactoarelor 3 şi 4, una din China şi alta din Coreea de Sud. Niciuna dintre aceste companii nju a depus, însă, o ofertă angajantă. La Cernavodă sunt funcţionale două reactoare fiecare, având o putere instalată de 700 de MW. Celelalte două reactoare care ar urma să fie construite ar avea tot câte o capacitate de 700 de MW, tehnologia folosită fiind cea canadiană – CANDU.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...