Investitorii reclamă fraude la stabilirea preţului unor companii. Cer retragerea autorizaţiei evaluatorului

03 12. 2013
calcul_audit_54333579_12250000_23246900

AIPC a reclamat în iulie şi august evaluările făcute de Smart Consult la companiile Taniro Cluj Napoca (simbol bursier TANI), Socim Suceava (SOCI), Mara Com Mixt Arad și la altele, dar ASF nu e răspuns decât că investighează cazurile.

Considerăm că argumentele noastre nu lasă nici o umbră de îndoială referitor la comportamentul fraudulos al evaluatorului SC Smart Consult SRL (…) cu precizarea că în toți cei 4 ani de activitate, acest evaluator a prezentat rapoarte de evaluare incorecte, iar noi am ales doar cele mai reprezentative exemple”, se spune în raportul AIPC.

Asociaţia investitorilor dau ca exemplu evaluarea unei firme „la nivelul jumătății sumei de bani cash deținute (cazul TANI), sau la un sfert din prețul pe care un acționar îl oferă într-o ofertă de preluare, la câteva luni de la evaluare (cazul SOCI).

Un acţionar care deţine o poziţie de control la o companie trebuie să facă o ofertă publică de preluare (OPP) a acesteia la un preţ decis în funcţie de o evaluare independentă sau la o medie a preţului pieţei după caz.

AIPC cere refacerea „de urgență a rapoartelor de evaluare în cazul TANI și HEBE, precum şi suspendarea OPP, în derulare la emitentul HEBE, până la refacerea raportului de evaluare de către un alt evaluator, astfel încât investitorii să nu fie prejudiciați din nou.

Investitorii ameninţă cu contestaţii la  organismele europene din care face parte sau din care ASF face parte, în absența măsurilor solicitate.

AIPC spune că a prezentat „argumente zdrobitoare pentru ca ASF să se grăbească să ia o măsură de suspendare a activității” evaluatorului

Cel mai cunoscut exemplu este cel al firmei Taniro Capital din Cluj (TANI) pe care Smart Consult a evaluat-o în luna iulie la 10,67 mil. lei, în condiţiile în care compania avea în conturi lichidităţi de 21,3 milioane de lei.

Smart Consult a evaluat activele firmei Hebe Sângeorz Băi (HEBE) la 4,1 mil. lei, deşi printre acestea se regăseşte cel mai mare hotel balnear din România (cu 450 camere, din care 220 funcţionale acreditate la două stele), precum şi disponibilităţi de aproape 2 mil. lei în conturi, iar firma nu are datorii, potrivit AIPC.

Preţul activelor HEBE „ar fi în opinia evaluatorului de 2,2 milioane lei, adică preţul unei case ceva mai mari dintr-un oraş de provincie. Luând ca punct de pornire acest raport de evaluare, rezultă nişte preţuri aberante pentru o cameră de hotel şi alte active, pe care nu are rost să le mai precizăm”, spune AIPC.

„Evaluatorul are impresia că poate evalua activele unei firme la aproape orice preţ şi pretinde (în justificativul trimis ASF în cazul TANI) că disponibilităţile de cash ale unei firme se pot evalua în funcţie de dobânda pe care o produc; mai simplu, de exemplu, 100 de lei nu valorează 100 de lei, ci mult mai puţin (şi anume cât doreşte evaluatorul), fiindcă dobânda aferentă ar fi doar de 6 lei anual”, susţin oficialii AIPC.

Din punct de vedere al tehnicii de evaluare, „Smart Consult aplică fraudulos o singură metodă de evaluare (în loc să încerce măcar o medie), metoda DCF de evaluare, refuzînd metoda costului (abordarea patrimonială), având impresia că eventualii cititori ai raportului de evaluare nu ar putea să-şi dea seama că astfel este neglijat aportul potenţial al unor active ale firmei în veniturile firmei”, mai spune AIPC.

„Standardele de evaluare internaţionale nu prevăd evaluarea prin costurile de construcţie. Nu contează cât au costat cărămizile pe vremea lui Ceauşescu, când s-a construit hotelul, contează ce randament produce acesta pentru acţionari sau valoarea de piaţă, acolo unde există lichiditate”, răspunde  Florin Turcaş, reprezentantul Smart Consult, citat de ZF.ro.

Nemulţumit că investitorii nu au vorbit întâi cu el, reprezentantul Smart Consult spune că a trimis la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) răspunsul la contestaţia AIPC.