Pandemia a redus drastic interesul investitorilor străini pentru filialele din România. Influxul de capital s-a diminuat cu peste 60%

Investitorii străini s-au ferit, în primele trei luni după confirmarea primului caz de infectare cu noul coronavirus în România, să mai investească în filialele lor locale sau să mai deschidă noi firme. Numărul proiectelor noi cu investiții străine s-a diminuat de trei ori, iar aportul la capitalul acestora a scăzut cu 79%. Diminuarea este de 64% în cazul investițiilor în companiile deja active. 
Economica.net - Dum, 28 iun. 2020, 18:35
Pandemia a redus drastic interesul investitorilor străini pentru filialele din România. Influxul de capital s-a diminuat cu peste 60%

În primele trei luni ale manifestării Covid-19, doar 554 de companii cu capital străini s-au deschis în România, chiar mai puține decât se înregistrau într-o singură lună în perioada similară a anului trecut, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informaațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Vorbim de o scădere de aproximativ trei ori, în condițiile în care, în perioada martie-mai 2019, un număr de 1.510 companii cu capital străini și-au deschis porțile pe plan local.

În ceea ce privește aportul la capitalul social al acestor noi companii, în cele trei luni au intrat în economie doar 747,7 mii de dolari, față de 3,5 milioane în martie-mai 2019( minus 79%).

În martie, capitalul social subscris de noile companii a totalizat 332,2 mii de dolari, cu 67,3% mai puțin față de martie 2019, în aprilie influxul total de capital a fost de 130,3 mii de dolari, iar în mai au intrat în economie prin noile societăți 285,2 mii de dolari, cu 82% sub nivelul mai 2019.

Cei mai mulți bani au venit, în mai, din China (94,5 mii dolari), Belgia (37,8 mii de dolari) și SUA (27,4 mii dolari). În aprilie, cel mai mult au investit în filiale autohtone nemții (34,3 mii dolari), olandezii (24,5 mii dolari) și oamenii de afaceri din Japonia 21,5 mii dolari), iar în martie austriecii (66,3 mii dolari), francezii (58,2 mii de dolari) și nemții (51,2 mii de dolari).

În ce orașe s-au mai făcut investiții greenfield

Urmând trendul obișnuit și în perioada anterioară crizei Covid-19, orașele unde străinii încă au făcut investișii sunt București, Timiș, Cluj și Ilfov. În perioada analizată, s-au deschis 267 de companii cu capital străin în capitală, 48 în Timiș și 30 în Cluj.

Investiții străine în filiale românești

În ceea ce privește aportul la capitalul unor companii deja active pe piață, primele trei luni post Covid-19 au adus o scădere cu 64% a investițiilor străine în această formă, până la 315 milioane de dolari.

În mai, spre exemplu, cele mai mari aporturi la capitalul societăților din România au fost făcute de investitorii ciprioți (15,2 milioane de dolari), italieni (4,6 milioane de dolari) și spanioli (4,2 milioane de dolari).

Din datele ONRC,cea mai mare majorare a capitalului prin aport extern, de 6,7 milioane de dolari, aparține societății Sticknet Investment SRL, companie deținută, conform termene.ro, de Julia Csakvariova din Slovacia și compania cipriotă Carnation Deve. Din informațiile Profit.ro, compania a vândut recent un teren de 24-25 de hectare, parte a fostei fabrici Nicolina din zona centrală a Iașiului, către omul de afaceri Constantin Duluțe, fostul proprietar Agricost.

Urmează un aport de 5,6 milioane de dolari din Cipru pentru compania Romanian Business Consult SRL, un integrator de soluții IT pentru retail. De asemenea, a treia cea mai mare majorare de capital, de 4,4 milioane de dolari, a fost făcută de Mechrom Industry SRL, cel mai mare producător locaal de biciclete, parte a grupului italian Campagnolo.

https://termene.ro/firma/24887113-STICKNET-INVESTMENT-SRL

Te-ar mai putea interesa și
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia franceză va reveni la nivelul anterior pandemiei de coronavirus (COVID-19) la începutul anului viitor, deoarece ridicarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare stimulează......
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că în plenul reunit ...
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că l-a invitat pe şeful administraţiei americane, Joe Biden, în România, ...
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Extinderea criptomonedelor fără o reglementare clară este un motiv de îngrijorare şi ar putea afecta modul în care ...